Új irányt vehet a franciák cigánypolitikája

KK, 2012. augusztus 22., szerda 15:33, frissítve: szerda 15:56
Rendkívüli ülést tart a francia kormány az illegális romatáborok és a kitelepítések miatt. A megbeszélést a miniszterelnök vezeti. A szocialista párt vezetője már korábban bírálta, hogy a hatóságok folytatták a Sarkozy-kormány kitelepítési politikáját. A franciaországi roma szervezetek üdvözölték a tanácskozás összehívását.

Romániai cigányok táborát bontják a rendőrök Észak-Franciaországban. Bár a konzervatív kormány már négy hónapja megbukott, a hatóságok továbbra is a Nicolas Sarkozy által bevezetett módszert alkalmazzák: az illegális telepek lakóinak repülőjegyet és 300 eurót adnak az önkéntes hazatérésért Kelet-Európába, ha ez nem hat, ledózerolják a táborokat. A kormányzó szocialista párton beleül azonban sokan bírálják ezt a módszert, ezért a kormány egyeztetést hívott össze.

A Francia Roma Szervezetek Szövetségének elnöke szerint már az a tény kivételes, hogy a kormányfő vezetésével miniszteri szintű tanácskozás lesz az ügyben. Ilyesmire nem volt példa az elmúlt húsz évben, amióta jelentős számban érkeznek hozzánk roma bevándorlók – fogalmazott Laurent El Ghozi. A roma szervezetek szövetségének vezetője bízik abban, hogy politikai változást is hoz ez a találkozó.

A szakember elképzelhetetlennek tartja, hogy a baloldali kormány ne változtasson elődje cigánypolitikáján. Szerinte a kitelepítések helyett a diszkrimináció megszüntetésére, iskolára és munkahelyekre van szükségük a franciaországi romáknak. A francia választási kampányban egyébként Francois Hollande azt mondta, ellenzi a cigánytelepek lebontását, amennyiben nem kínálnak másik szállást a táborok lakóinak. A becslések szerint Franciaországban 15-20 ezer romániai, illetve bulgáriai roma él.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés