2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Újabb teóriája van a rendőrségnek a terrortámadásról

2017. augusztus 21., hétfő 17:32, frissítve: hétfő 18:38

A spanyol hatóságok 15-re emelték a múlt heti barcelonai támadássorozat áldozatainak a számát. Kiderült, hogy az egyik autóban, amivel a terroristák rendőrségi ellenőrzőpontnak hajtottak, benne ült a jármű eredeti tulajdonosa is, akit a támadók leszúrtak, mielőtt elvették az autóját. A rendőrségnek új elmélete van arról is, hogy ki vezette a La Ramblán gyalogosok közé hajtó furgont.

Tűzszerészek szállították el a gázpalackokat, amik nem robbantak fel a terroristák bombagyárában a múlt héten. A nyomozók szerint a marokkói születésű fiatalok gázpalackokkal tömték volna meg azt a furgont, amivel embereket gázoltak el Barcelonában. A terv azután változott, hogy múlt szerdán, egy nappal a tervezett támadás előtt, felrobbant a bombagyár. Azóta két holttestet találtak a romok alatt.

„Jelenleg minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt az embert el tudjuk fogni. Junesz Abujakub volt a Barcelonában embereket elgázoló furgon sofőrje, akit azóta is keresnek a hatóságok. Ezt a keresést egész Európára kiszélesítettük” – közölte a spanyol belügyminiszter, Juan Ignacio Zoido.

A spanyol rendőrségnek ez a negyedik elmélete arról, hogy ki vezette a furgont. Mindenesetre több fotót is közreadtak az elkövetőről.

A terroristacsoport vezetőjének tartott imám a múlt hét óta eltűnt. A rendőrség átvizsgálta a lakását és a mecsetét is, elképzelhető, hogy az ő holtteste az egyik, amit megtaláltak a bombagyárban. A vizsgálat szerint az imám kapcsolatban állt a 2004-es madridi vonatmerényletek elkövetőivel. A belga rendőrség pedig kiderítette, hogy az imám tavaly Brüsszelben járt, pont az ottani merényletek idején.

„Biztosan tudunk, hogy 2016 januárjától a férfi Belgiumban volt, és munkát keresett, kapcsolatokat épített. Március végén, a brüsszeli merényletek után utazott haza. Nem tudjuk, hogy milyen kapcsolatai voltak, de nem zárhatjuk ki, hogy a korábbi támadásoknál szerzett tapasztalatokat hasznosította Barcelonában” – közölte Hans Bonte, Vilvoorde polgármester.

A terroristák központja Ripoll volt, körülbelül 100 kilométerre északra Barcelonától. Itt dolgozott az imám, innen származott a múlt csütörtökön lelőtt 5 terrorista és a 3 őrizetbe vett gyanúsított is. A helyi muszlim közösség vasárnap tüntetést tartott, hogy elítéljék a terroristákat. Az agyonlőtt terroristák családjai mind azt mondják, hogy a gyerekük nem volt szélsőséges, csak rossz társaságba keveredett.

„Egy 17 éves gyerek hogy ölhetne meg bárkit? Felfoghatatlan. A testvérem nagyon korrekt volt, nem káromkodott, nem mutogatott, nem sértegetett másokat, hanem mindig tanult, szeptembertől munkája is lett volna az iskola után. Tudom, hogy ártatlan volt, ő csak egy tinédzser, nem tudta, hogy mit csinál” – mondja az egyik feltételezett terrorista nővére.

A spanyol rendőrség egyébként hétfőn 15-re emelte a terrortámadások áldozatainak a számát. Kiderült, hogy az egyik autóban, amivel a terroristák rendőrkordonnak hajtottak a merénylet után, benne ült az eredeti tulajdonos is, akitől erőszakkal elvették az autóját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!