2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Új dimenzióba lép a Fülöp-szigeteki–magyar kapcsolat

,

2017. március 27., hétfő 14:16, frissítve: hétfő 17:15

Újranyitja a manilai magyar nagykövetséget és több gazdasági megállapodást is kötött Szijjártó Péter a Fülöp-szigetek vezetőjével. A magyar külügyminiszter az első az uniós országok külügyi képviselői közül, aki a korábban három ember megölését elismerő államfővel kezet rázott.

Az Európai Parlament március közepén szavazta meg azt a határozatot, amelyben a kábítószer-fogyasztók elleni véres háború leállítására szólította fel a manilai hatóságokat. A Fülöp-szigeteken több mint hétezer embert gyilkoltak meg Rodrigo Duterte tavaly júniusi beiktatása óta. Duterte korábban azzal hencegett, hogy polgármesterként saját kezűleg végzett néhány bűnözővel. A politikáját elítélő uniós határozat elfogadása miatt a nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazta az Európai Uniót.

„K*rva anyjukat, ezek klinikákat akarnak építeni nekünk, és ahelyett, hogy őrizetbe vennék és börtönbe dugnák a drogosokat, beoltanák őket és speedet adnának nekik” – fröcsögött a „Fülöp-szigeteki Hitler”.

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn már egy uniós ország külügyminiszterét fogadta. Duterte elnök politikájának szinte általános elutasítása ellenére Magyarország éppen most fűzi szorosabbra kapcsolatait a távol-keleti országgal, ahol nagykövetséget nyit. A magyar külgazdasági és külügyminiszter azt állítja, hogy erre a gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében van szükség.

„Úgy döntöttünk, hogy újranyitjuk a nagykövetségünket Manilában. Aláírtuk a gazdasági együttműködési megállapodást, létrejött a megállapodás a gazdasági és kereskedelmi kamarák között is. Az Eximbanknál pedig egy 510 millió eurós hitelkeretet nyitottunk annak érdekében, hogy magyar vállalatok a lehető legsikeresebben tudjanak kilépni a Fülöp-szigeteki piacra, elsősorban a mezőgazdaság és élelmiszeripar, valamint a vízgazdálkodás területén” – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter szerint a globális terrorellenes küzdelemben is közös céljai vannak a két országnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!