2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Ügynökként kezelik az oroszok a külföldi kezekben lévő sajtót

Hír TV

2017. november 26., vasárnap 10:07, frissítve: vasárnap 18:07

Oroszországban mostantól idegen ügynökként kell regisztrálni a külföldi tulajdonú lapokat, miután Vlagyimir Putyin aláírta az erről szóló törvényt. A lapoknak ezentúl nyilvánosságra kell hozni finanszírozóit. Az indoklás szerint az Egyesült Államok megpróbál beavatkozni az orosz belpolitikába a jövő évi választás előtt.

Nem akarja az orosz kormány, hogy a saját fegyverükkel támadjanak rájuk. Minden külföldi tulajdonú sajtótermék feketelistára kerül. A tévékben kötelező lesz bemondani, ha külföldi pénzből működnek, a lapoknak pedig az impresszumban kell feltüntetni a külföldi kapcsolatokat. A civil szervezetekre már korábban is ez vonatkozott, innen másolta a saját törvényét a magyar kormány is.

„Az orosz embereket, az orosz nép szuverenitását, az országunk függetlenségét érte támadás külföldi nagyhatalmak részéről. Azt akarják, hogy elbukjunk, de mi ezt nem hagyhatjuk” – mondta egy kormánypárti politikus, Szergej Mironov.

Az oroszok egy amerikai döntésre reagáltak. Washingtonban a Russia Today orosz hírcsatornát és a Sputnik propagandaoldalt kötelezték, hogy külföldi ügynökként regisztráljanak, miután a tavalyi választási kampánnyal kapcsolatos ügyészségi és FBI-vizsgálatokon kiderült, hogy az álhírterjesztéssel közvetlenül is beavatkoztak a belpolitikába. Oroszországban jövőre lesz választás. Putyin szerint aki őt bírálja, az Oroszországot bírálja.

„Az orosz sajtó elleni amerikai támadás a sajtószabadság elleni támadás is. Lehet, hogy kicsit nyersnek tűnik a külföldi ügynökökre vonatkozó orosz törvény, de ez egy természetes reakció a rengeteg oroszellenes támadásra” – érvelt Putyin.

Oroszországban kezdetben kilenc amerikai tulajdonú csatornát és weblapot listáztak, köztük az Amerika hangját és a Szabad Európa Rádiót. Az ellenzéki sajtó nagy része külföldi pénzből működik, hiszen az orosz tulajdonosokat már rég ellehetetlenítette a rezsim.

„Egy hibrid háborúnak vagyunk a részesei és ennek megfelelően kell reagálnunk. Levetetik az orosz zászlókat a követségekről, kitiltják az orosz sportolókat a világversenyekről, gazdasági szankciókkal próbálnak minket térdre kényszeríteni. Nem tehetünk mást, mint hogy keményen kiállunk magunkért” – mondta Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunisták elnöke.

Oroszországban a katonai doktrínának nyíltan része az információs hadviselés, az orosz internetes trollhadsereg központja egy szentpétervári intézet, ahol több ezren dolgoznak. Tavaly a brexitnépszavazás, idén a német és francia választás idején is számtalan orosz támadást és álhírterjesztési kísérletet regisztráltak az európai titkosszolgálatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!