2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Tűzszünetet hirdettek, hogy ki tudják menekíteni a civileket

2016. december 9., péntek 10:18, frissítve: péntek 11:16

Tűzszünetet hirdetett a szíriai hadsereg Aleppóban. Ezzel tették lehetővé, hogy a civil lakosság elhagyja az ostromlott, keleti városrészeket – közölte az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov hozzátette: a művelet keretében 8 ezer embert szállítanak el a felkelők által irányított negyedekből. A szíriai hadsereg és szövetségeseik Kelet-Aleppó 70 százalékát már elfoglalták, ezekre a területekre segélyszállítmányokat küldenek, az aknamentesítést pedig az orosz hadsereg végzi.

Tűzszünetet hirdetett Aleppó ostromlott részén a szíriai hadsereg. A harcok átmeneti szünetében mintegy 8 ezer civil hagyhatja el a felkelők irányítása alatt lévő néhány negyedet. „Ma a szíriai hadsereg minden aktív katonai műveletet leállított Kelet-Aleppóban, hogy lehetővé tegyék az eddigi legszélesebb körű evakuálási akciót” – közölte Szergej Lavrov az EBESZ hamburgi tanácskozásán. A külügyminiszter hozzátette: orosz és amerikai szakértők szombaton Genfben egyeztetnek a segélyezésről és a kimenekítési akciókról.

A második legnagyobb szíriai városként ismert Aleppó felkelők uralta keleti felének már több mint 70 százaléka ismét a kormányerők irányítása alatt van. A visszafoglalt kerületekbe kezd visszaköltözni a lakosság, az utcákat az orosz hadsereg aknamentesíti. A kormányellenes lázadók már csak Aleppó délkeleti részén tartanak néhány kerületet, mindössze 10-12 négyzetkilométernyi területük maradt.

Az ostrom eddigi 26 napja alatt több mint 800-an haltak meg, a sérültek száma megközelíti a 3500-at. A városi tanács egyik tagja szerint a negyedekben rekedt 150 ezer ember halálra van ítélve. A városban folyamatos ostromhelyzet miatt humanitárius válsághelyzet van, amit nehezít, hogy állandó célpontoknak számítanak a kórházak is. „Mindenfajta fegyverrel támadnak minket, beleértve a klórgázt is. Ötször használtak ilyet az elmúlt 26 nap alatt” – mondta Brita Haji Hasan Genfben, mielőtt találkozott az ENSZ szíriai különmegbízottjával.

Egy szíriai orvosszervezet tagja szerint 1500 sebesültnek azonnali evakuálásra van szüksége. „Szeretnénk ENSZ-védelmet kérni a csaknem 1500 sebesültnek is, hogy biztonságban legyenek. Sajnos volt olyan tapasztalatunk, hogy az ország egyes kórházaiban egyszerűen kivégezték a sérülteket. Félünk attól, hogy esetleg őket is ellenségnek nézik, és elfogják vagy kivégzik őket, vagy elvágják őket a lehetőségtől, hogy megfelelő kezelést kapjanak” – mondta Tawfik Chamaa.

A francia orvosok szimpátiatüntetést tartottak Párizsban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet aleppói kollégáik nehéz helyzetére. „Szíriában nem tartják tiszteletben a nemzetközileg elismert jogokat, különösen amikor a kórházak is célpontokká váltak. A kormány a kórházi épületek 60 százalékát elpusztította, az elmúlt 5 év alatt több mint 750 egészségügyi dolgozó halt meg” – mondta Raphael Pitti, az Orvosok Határok Nélkül szervezet egyik francia tagja, aki hozzátette: Kelet-Aleppóban már csak 10 orvos maradt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!