2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Tűzparancs mellett, de békésen telt a délután Párizsban

Békésen tüntettek Párizsban az Emmanuel Macron francia elnök távozását követelő sárgamellényesek. A korábbi összetűzések helyszínein, így a párizsi Champs-Élysées sugárúton betiltották a tüntetést, miközben minden korábbinál több rendőrt vezényeltek az utcákra. Most először a katonaságot is mozgósították, akik tűzparancsot is kaptak, ha életveszélyes helyzet alakulna ki.

  • Tűzparancs mellett, de békésen telt a délután Párizsban

A becsületért – ezt írta sárga plakátjára egy tüntető a sárgamellényes mozgalom 19-ik tiltakozó akcióján, amelyet Páriszban ezúttal nem nem a Diadalívnél, hanem az Eiffel toronynál szerveztek. A Champs Elyseen való tüntetést a prefektúra tiltotta be a korábbi erőszakos összecsapások, rongálások és gyújtogatások megelőzése érdekében.

A tiltás ellenére is el kellene mennünk a Champs Elysee-re. Ha nem így teszünk, akkor minden helyszínt be fognak tiltani. Még a bírság ellenére is oda kellene mennünk– e szavakkal elégedetlenkedett a magát Thierry keresztnevén bemutató építőipari munkás.

A tüntetők nagy többsége tudomásul vette a tiltást, csak páran vonultak át az elegáns sugárútra tüntetni. A rendőrök 51 embert büntettek meg 135 euróra, majd eltávolították őket a tiltott körzetből.

De nem csak ennyiben szigorított a kormány. A rendőrök mellett immár katonák is ügyelnek a közintézmények biztonságára, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy emberéletek kerülnek veszélybe, akkor a katonák – a tűzparancsnak megfelelően - fegyvereiket is használhatják. A kormány még az Őrszem nevű terrorelhárítási művelet keretében járőröző katonákat is mozgósította a sárga mellényesek ellen.

A szigorítások megtették hatásukat: a tömeg békésen vonult a montmartre-i Szent Szív Bazilikához. A felvonulók között ezúttal nem lehetett látni arcukat elfedő, bukósisakos, feketébe öltözött szélsőbaloldali, anarchista fiatalokat, akik a korábbi tüntetések során a legfőbb felelősei voltak a rombolásnak és az erőszaknak. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!