2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Túszejtés: megfigyelték a támadót

2016. július 27., szerda 09:33, frissítve: vasárnap 13:36

Rendőrségi megfigyelés alatt állt az a francia férfi, aki kedden társával megtámadott egy templomot Franciaországban. A 19 éves elkövető tavaly kétszer is megpróbált Szíriába szökni, hogy a dzsihádistákkal harcoljon, de először Németországból, aztán Törökországból visszafordították. A támadás idején is elektronikus nyomkövetőt viselt, de reggel 8 és dél között elhagyhatta az otthonát.

Virágokkal és gyertyákkal emlékeznek a templomi támadás áldozatára a normandiai kisvárosban, ahol kedden 2 fegyveres végzett ki egy papot. Letérdeltették és átvágták a torkát, aztán a túlélők szerint arabul kezdtek szónokolni az oltárnál. 

„A szolidaritásunkat akarjuk kifejezni azzal, hogy eljöttünk. A muszlim barátaink is itt vannak és imádkoztak velünk. Együtt kell fellépnünk a horror és a barbár viselkedés ellen, és ki kell fejeznünk, hogy minden vallás a szeretetről szól” – mondta egy környékbeli hívő.

A templomot és környékét kedd este újra megnyitotta a rendőrség, korábban bombákat kerestek a helyszínen. Az egyik elkövető már ismert volt a hatóságok előtt, elektronikus nyomkövető is volt rajta a támadás idején. Tavaly márciusban és májusban is megpróbált Szíriába szökni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezethez, de először Németországból, aztán Törökországból visszafordították.

Azóta házi őrizetben volt, de reggel 8 és dél között kimehetett a lakásából, a támadást is ekkor követte el. Egy volt osztálytársa azt mondja, amikor meghallotta a támadás hírét, tudta, hogy ő volt az elkövető.

„Az elején olyan tinédzser volt, mint mindenki más, eljárt szórakozni, meg ilyesmi. 2015-ben aztán minden megváltozott, miután nem tudott eljutni Szíriába, börtönbe is került. Akárhányszor beszéltünk vele, hogy miért csinálja, ő elkezdett a Koránból idézni, és azt mondta, hogy Franciaország a hitetleneké, nem lenne szabad itt élnünk” – mondta az elkövető volt osztálytársa.

Franciaországban legutóbb 2 hete volt terrortámadás Nizzában. A francia elnök már korábban közölte, önkénteseket várnak a rendőrségbe és a hadseregbe, 40 ezer fővel emelnék a rendfenntartók létszámát.

A támadások arra utalnak, hogy a terrorfenyegetettség sose volt nagyobb Franciaországban és Európában, mint napjainkban. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, de őszinte kell hogy legyek: ez egy hosszú háború lesz – jelentette ki a francia elnök.

A roueni érsek a támadás után azt mondta, a háború csak újabb erőszakot szül, ehelyett szeretetre és elfogadásra lenne szükség, mert annak a vallási fanatikusok is megadják magukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!