2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Túszejtés a templomban, a pap meghalt

,

2016. július 27., szerda 06:42, frissítve: szerda 15:55

Rendőrségi megfigyelés alatt állt az a francia férfi, aki tegnap társával megtámadott egy templomot Franciaországban. A 19 éves elkövető az Iszlám Állam tagja volt, tavaly kétszer is megpróbált Szíriába szökni, hogy a dzsihadistákkal harcoljon, de először Németországból, aztán Törökországból visszafordították. A támadás idején is elektronikus nyomkövetőt viselt, de reggel 8 és dél között elhagyhatta az otthonát. A támadást is ekkor követte el. Szemtanúk szerint társával arabul imát is mondott a templomi oltárnál, miután kivégezték a 84 éves papot, aki a reggeli misét tartotta.

A két álarcos férfi a délelőtti katolikus misére rontott be a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray-ben. Késekkel támadtak, a  szertartást végző idős papnak elvágták a torkát, apácákat és több hívőt pedig túszul ejtettek, megsebesítettek.

A férfiak az Iszlám Állam terrorszervezet nevét kiáltották és a dzsihádot éltették, amikor beléptek a templomba. A támadókkal a rendőrök végeztek.

„A két támadót, amikor kijöttek a templomból, a rendőrök semlegesítették és megölték” – közölte Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője.

Lelőttek egy orvost
Németországban egy férfi lelőtt egy orvost, majd végzett magával. Bővebben>>>

A történek miatt a hatóságok lezárták a helyszínt és a környéket,a tűzszerészek a közelben robbanószerkezeteket kerestek. A templom egyébként rajta volt az Iszlám Állam lehetséges célpontjainak listáján, amit egy tavaly áprilisban terrorizmus gyanújával elfogott férfinál találtak.

A település Rouen mellett fekszik. Itt született Francois Hollande francia elnök, aki a helyszínen gyalázatos terrorcselekménynek nevezte a katolikusokat ért támadást.

„Egy olyan csoporttal, az Iszlám Állammal, állunk szemben, amelyik háborút hirdetett ellenünk. Minden eszközzel meg kell vívnunk ezt a háborút” – mondta a francia államfő.

Később a dzsihadista fegyveres szervezet közleményben vállalta a katolikus templomban elkövetett késelést. Az egyik támadó rajta volt a terrorizmus miatt megfigyeltek listáján, házi őrizet alá helyezték, nyomkövető is volt rajta, miután tavaly megpróbált Szíriába utazni.

Ferenc pápa barbár gyilkosságnak nevezte a történteket, a legradikálisabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért.

„Ami Rouenben történt, azokhoz a szörnyű hírekhez kapcsolódik, amelyek az elmúlt napokban történtek. Ez az erőszak és gyűlölet nagyon aggaszt bennünket. A pápát tájékoztattuk a történtekről az esemény után, követi a fejleményeket, osztozik a mély fájdalomban. Az, hogy ez egy templomban történt, és megöltek egy papot, az Úr szolgáját, támadást jelent a Szentszék ellen” – mondta Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Krakkóban hétfőn kezdődött meg a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, amelyre népes francia csoport is érkezett.

„Nem szabad, hogy  a gyűlölet, a félelem és a bosszúvágy vezessen bennünket. Mert biztosan ezt keresik. Össze akarnak ugrasztani egymással, különösen a muszlim közösséggel” – mondta a támadással kapcsolatban Georges Pontier, marseille-i érsek.

A roueni érsek viszont a történtek miatt hazautazott Franciaországba. Szerdán a találkozóra Lengyelországba várják a pápát is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!