2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Tusk szerint nincs helye újabb tárgyalásnak, Blair népszavazásról beszél

Nincs hely újabb tárgyalásoknak a brexit ügyében az Európai Tanács elnöke szerint. Angela Merkel pedig biztosítékként használná fel az ír–északír határkérdést a kilépés utáni megállapodások biztosítására. Közben Tony Blair volt brit miniszterelnök arról beszélt: most már 50 százalék feletti az esélye egy újabb népszavazás kiírásának a brit EU-tagságról.

  • Tusk szerint nincs helye újabb tárgyalásnak, Blair népszavazásról beszél

Tiltakozott a brit miniszterelnök Jean-Claude Juncker megjegyzése miatt. Az Európai Bizottság elnöke ködösnek nevezte a britek brexit igényeit még csütörtök éjjel.

„Azt szeretnénk, ha brit barátaink négy héten belül tudatnák velünk, hogy mik az elvárásaik, mert olyan vitában veszünk részt, ami néha ködös és szeretnék határozott pontosításokat látni már. Ahogy nem tudjuk, hogy mi lesz az 27 maradó tagállam kollektív reakciója, az Egyesült Királyság és a bizottság december 19-én teszi közzé mindazt a hasznos információt, ami a megállapodás nélküli forgatókönyvre készít fel” – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Péntek reggel Theresa May módfelett idegesen közelített Jean-Claude Junckerhez, hogy tisztázzák a bizottság elnökének esti kijelentését.

„Először is, egy erőteljes megbeszélést folytattam Jean-Claude Junckerrel és azt hiszem, hogy ez az a fajta megbeszélés, amit akkor folytat az ember, ha munkakapcsolatot alakított ki és az jól működik. Ami kiderült később, mert megmagyarázta, hogy amiről beszélt, amikor azt a szót használta, az a vita általános szintjére vonatkozott” – nyilatkozta később a brit miniszterelnök.

Angela Merkel az úgynevezett backstopról beszélt. A backstop a brexit feltételeiről szóló megállapodásban szerepel, és arról intézkedik, hogy szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lép életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír–északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

„Újra világossá tettük, hogy nekünk fontos, hogy olyan kapcsolat legyen az Európai Unió és Nagy-Britannia között, ami mindkét fél számára megengedi a szabad fejlődést, közeli kapcsolatot szeretnénk Nagy-Britanniával. Világossá tettük azt is, hogy a backstopra csak biztosítékként van szükségünk, arra az esetre, hogyha nem tudunk megállapodni a jövőbéli kapcsolatról az átállási perióduson belül. És, ha ez is lenne a helyzet, mi mindent megtennénk, hogy ezen az állapoton túljussunk” – közölte a német kancellár.

Az Európai Tanács elnöke kijelentette: nincs mandátuma arra, hogy újranyissa a brexittárgyalásokat.

„Készek vagyunk megerősíteni a biztosítékainkat, jószándékunkat és jóakaratunkat, amikor az úgynevezett backstop kérdésről van szó. Nem vagyok felhatalmazva arra, hogy további tárgyalásokat készítsek elő. Ki kell zárjuk mindenféle, a visszalépési megállapodásról szóló tárgyalások bárminemű újranyitását” – nyilatkozta Donald Tusk.

Az uniós vezetők sürgős lépések megtételére szólítottak fel az álhírek elleni harcban. Jean-Claude Juncker szerint ugyanis nem csak a jövőévben esedékes EP-választások, de a brexit esetében is sok az álhír.

„Az álhíreket nem csak az álhírgyártók táborában lehet megtalálni. Nagyon világossá tettem az Európai Tanácsnak, hogy néhány miniszterelnök, akik az asztalnál ülnek, ők az álhírek származási helyei. Amikor Orbán úr például azt mondja, hogy én vagyok a felelős, én vagyok a bűnös a brexit miatt, az álhír. Amikor azt mondja, hogy a migránsok a felelősek a brexitért, az is álhír. Tehát ne rakjunk minden felelősséget másokra, ellenőrizzük a saját környékünket is ki a hírhamisító” – vélekedett.

Közben egy népszavazás támogató brit szervezet rendezvényén Tony Blair volt brit miniszterelnök azt mondta: most már 50 százalék feletti az esélye egy újabb népszavazás kiírásának a brit EU-tagságról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!