2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tüntettek Londonban a tragédia után

2017. június 17., szombat 10:11, frissítve: szombat 13:22

Tüntetők állták el a brit kormányfő kocsijának útját Londonban. A demonstrálók igazságot követeltek a szerdai toronyháztűz áldozatainak, valamint azt kérték, hogy a túlélők minél előbb kapjanak lakásokat. A hatóságok mintegy hetven embert tartanak nyilván eltűntként, feltételezések szerint többségük életét vesztette a tűzben.

Dühös tüntetők vették körbe a brit miniszterelnök kocsiját Londonban. Theresa May a szerdán leégett toronyház környékén lakókkal találkozott, amikor spontán tüntetés tört ki ellene. Többen azt kiabálták felé: „gyáva vagy, szemét vagy”.


Több százan tüntettek a kormányfő ellen rezidenciája, a Downing Street előtt is. A demonstrálók lemondásra szólították fel, és igazságot követeltek a tűzvész áldozatainak. 

Sarah Elliot szerint Nagy-Britannia politikai válságban van: „egy olyan korban élünk, amikor egyre nagyobbak lesznek az egyenlőtlenségek. A leégett torony homlokzatát például olcsó anyagokból csinálták meg azért, hogy a gazdagok egy szebb tornyot láthassanak, ha kinéznek az ablakon. A tűzvész képei szimbolizálják ezt a rendkívüli politikai pillanatot, és akik most itt vannak, azok mind azt akarják, hogy ne söpörjék a szőnyeg alá a történteket” – mondta a demonstráló.

A tüntetők szerint az épület tavalyi felújításának célja nem a biztonság növelése, hanem csak a külső csinosítás volt. Emiatt bűnügyi vizsgálatot követeltek a kivitelező ellen. 

Több száz tüntető gyűlt össze a kerületi tanács bejáratánál is. Többen bejutottak az épületbe, és dulakodni kezdtek a rendőrökkel. A tűzvész miatt hajléktalanná vált demonstrálók azt követelték, hogy a tanács minél előbb adjon nekik lakásokat.    

Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan hány ember veszítette életét a tűzvészben. A 24 emeletes toronyházban hatszázan éltek, közülük mintegy hetven embert tartanak nyilván eltűntként a BBC szerint. A tűzoltók 65 embert mentettek ki az épületből, sokan azonban egyedül kijutottak a szabadba. Az áldozatok megtalálása hosszú időt vehet igénybe, és nem biztos, hogy mindenkit sikerül majd azonosítani. 

A brit kormányfő azt ígéri, hogy összesen ötmillió fonttal segítik a túlélőket, és a lakhatásukról is hamarosan gondoskodni fognak. „Biztosítani szeretnénk ezeknek az embereknek az elhelyezését, lehetőleg helyben vagy a szomszédos negyedekben. Lehet, hogy néhányan London más részeire szeretnének menni, mert ott vannak a barátaik, rokonaik. Gondoskodunk arról, hogy három héten belül új lakást kapjanak, és legyen hova hazamenniük” – mondta Theresa May.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a történtek hátterének felderítésére. Egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy gyújtogatás történt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!