2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tüntettek a német szélsőjobboldali párt ellen

2017. április 22., szombat 17:59, frissítve: szombat 20:07

Baloldali tüntetők próbálták megrohanni az Alternatíva Németországnak párt kongresszusának helyszínét a németországi Kölnben. A rendőrség vízágyúk és paprikaspray bevetésével szorította vissza a demonstrálókat.

Négyezer rendőrt mozgósítottak a közrend fenntartására. A német rendőrség 50 ezer tüntetőt várt Kölnbe. A hatóságok arra számítottak, hogy a magukat antifasisztának és anarchistának számító tüntetők kemény magja megrohanja majd azt a szállodát, ahol az Alternatíva Németországnak tartja a kongresszusát. Így is történt, egy pár száz fős keménymag megpróbált átjutni a rendőrségi kordonon, de őket vízágyúval és paprikaspray-vel állították meg a rendőrök.

Az egyik tüntető, Timothy Maywood azt mondta, azért demonstrál, mert az AFD egy rasszista, szexista, homofób párt. Az Alternatíva Németországnak a legnagyobb, szövetségi parlamenten kívüli párt, de több tartományi törvényhozásban is van frakciójuk. Jelenlegi népszerűségét tíz százalék körül mérik a közvélemény-kutatók. Idén a Bundestagba jutás, 4 év múlva már a kormányalakítás a Frauke Petry vezette AFD célja.

Frauke Petry, a párt társelnöke szerint az Alternatíva Németországnak azt kell megmutatnia a választóknak, hogy a tartományi és országos választásra felépítik a pártot, 2021-re pedig már reális lehetőségük lesz a hatalomra jutásra. A terepet nem adjuk át a hagyományos pártoknak és az odakint az utcán ordibálóknak – közölte Petry a kongresszuson, aki kivár, most még nem kíván pártja miniszterelnök-jelöltjeként indulni az idei választáson.

A párt elsősorban a bevándorlás megszüntetésére és Németország kulturális identitásának megőrzésére építi programját. A pártkongresszus helyszíne szimbolikus: 2015 szilveszter éjszakáján ebben a német városban több száz német nővel erőszakoskodtak a főleg észak-afrikai és közel-keleti származású fiatalok és újonnan érkezett migránsok. A kölni horrorszilveszter miatt vált vitatottá a tömeges migráció Németországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!