2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Ezrek tüntettek a fekete fiút lelövő rendőr ellen

2015. november 25., szerda 09:00, frissítve: péntek 15:07

Ezrek tüntettek Chicagóban, miután egy rendőrt, aki még 2014-ben lelőtt egy fekete fiút, gyilkosság vádjával bíróság elé állítottak. Az esetről készült felvétel szerint a színes bőrű fiúval a rendőr 16 lövéssel végzett. Az egyenruhás fenyegetve érezte magát.

A 2014 októberében, egy járőrautó által készített felvételt kedden hozta nyilvánosságra bírói elrendelésre a chicagói rendőrség. „Minden benne van, amiről a hírekben beszéltek. Szemléletes, erőszakos és megrázó. Megnézni, ahogy egy 17 éves fiatalember ilyen erőszakos módon meghal az utcán, nagyon felkavaró, és semmi kétségem afelől, hogy minden chicagói szívét össze fogja törni. Tudom, hogy Laquan édesanyja és néhány családtag ellenezte a videó nyilvánosságra hozatalát, és természetesen meg is értem az aggályaikat és dühüket. Anyaként el sem tudom képzelni azt a fájdalmat, amit Laquan édesanyja és a családja érezhetett és fog is érezni, amikor a felvétel nyilvánosságra kerül” – mondta Anita Alvarez államügyész.

A felvételen az látható, ahogy Laquan McDonald, egy 17 éves színes bőrű férfi elhalad két rendőrautó mellett, majd az egyik autóból kiszálló egyenruhás Jason Van Dyke az utca közepén lelövi a férfit. Az ügyészség szerint Van Dyke 16-szor lőtt a néger fiúra, akinél a rendőrség szerint kés volt és drog hatása alatt állt.

A rendőrt gyilkossággal vádolják, a bíróság előtt azt mondta: fenyegetve érezte az életét, ezért lőtt 16-szor a fiatal fiúra. Jason Van Dyke akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat. „A rendőr, aki elvette ennek a fiatalembernek az életét, felelni fog a tetteiért a bíróság előtt” – mondta Garry McCarthy chicagói rendőrfőnök.

Chicagóiak ezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a rendőri erőszak ellen. „Megértem, hogy az embereket felzaklatja a videó és tüntetni akarnak majd. De szeretném a McDonald család kijelentését hangoztatni. Arra kértek, hogy mindenki maradjon nyugodt, és azok, akik felszólalnak, tegyék azt békésen. Azt mondták, hogy nem akarnak erőszakot, nem akarják, hogy az Laquan nevével összemosódjon. Rendben van, ha szenvedélyesek vagyunk, de elengedhetetlen, hogy békések maradjunk” – mondta Rahm Emanuel chicagói polgármester.

A tüntetők elfoglalták Chicago utcáit. „16 lövés” – ezt kiabálták, miközben eltorlaszoltak egy kereszteződést. Nem engedték haladni a forgalmat. Később a rendőröket is lökdösni kezdték, majd egymásba karoltak és a média munkatársait sem engedték dolgozni.

2008 és 2014 között évente átlagosan 17 ember halt meg az Egyesült Államokban rendőri intézkedés közben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!