2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Tüntetők tízezrei lepték el az utcákat Amerika-szerte

2017. február 17., péntek 06:51, frissítve: péntek 08:39

Több tízezer bevándorló és menekült tüntetett az Egyesült Államok különböző városaiban, Donald Trump beutazási politikája ellen – több száz étterem, iskola és közösségi központ is zárva tartott, hogy így tiltakozzanak. Trump szerint a jövő héten érkezik az újabb elnöki rendelet, amivel újra korlátozná a beutazást az országba. Az előző ilyen rendeletét a bíróság törvénytelennek minősítette.

„Egy nap bevándorlók nélkül” – ezzel a szlogennel tüntettek a bevándorlók Washington belvárosában. Az interneten szervezett megmozdulás célja az volt, hogy megmutassák, a bevándorlók munkája nélkül működésképtelen lenne Amerika.

„Ki vállalna olyan munkát, hogy forróságban kell mosogatni egy szűk konyhában, vagy ilyenek? Egy született amerikai biztos, hogy nem vállal ilyen munkát, még a legalacsonyabban képzett amerikaiak sem” – mondja egy tüntető.

Sok amerikai nagyvárosban felvonulást tartottak, több ezer étterem, szórakozóhely, közösségi központ pedig tartott zárva tiltakozásként Trump bevándorlási politikája ellen.

„Azért fontos, hogy szolidárisak legyünk, mert még ha nem is olyan családból származunk, amely nemrég érkezett az országba, akkor is bevándorlók leszármazottai vagyunk. A barátaink bevándorlók, a munkatársaink bevándorlók, az egész ország bevándorlókból áll, pont ettől ilyen sikeres ez az ország” – jelentette ki Hannah Kane aktivista, munkajogi tanácsadó.

Donald Trump február elején elnöki rendeletben tiltotta meg hét iszlám ország állampolgárainak a beutazást. Negyed évre a menekültprogramot is felfüggesztette. Trump rendeletét egy hét után felfüggesztette egy szövetségi bíróság, de az elnök új rendeletet tervez, hogy a beutazást korlátozza.

„A beutazási korlátozások jól működtek, csak a bíróság elrontotta. Rossz döntést hoztak. A bíróság egy olyan rendeletet függesztett fel, amely szerintem az esetek 80 százalékában jól működött. De elfogadtuk a döntést, és lesz valamikor a jövő héten egy új rendelet. Mert az előzővel csak annyi baj volt, hogy a bíróság rossz döntést hozott róla” – közölte az elnök.

Donald Trump eddigi leghosszabb, majdnem másfél órás sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy szerinte a média szándékosan generál vele szemben ellenséges hangulatot, pedig ő csak végrehajtja a kampányígéreteit. Trump egyébként a kampányban a muszlimok kitiltását ígérte, csak azóta szembesült vele, hogy a vallási alapú tilalom alkotmányellenes, ezért próbál inkább egyes országokra korlátozást bevezetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!