2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tüntetők rohanták meg a macedón parlamentet

2017. április 28., péntek 07:32, frissítve: péntek 11:02

Tüntetők törtek be a macedón parlament épületébe, ahol bántalmaztak több parlamenti képviselőt is. Dühüket az váltotta ki, hogy az ellenzék felhatalmazás nélkül akarta kinevezni az új parlamenti elnököt, aki egy albán nemzetiségű politikus. Macedóniában a decemberi választás óta nem sikerült kormányt alakítani.

A tiltakozók azután kezdtek el gyülekezni, hogy megtudták, a szociáldemokraták az albán pártokkal együtt egy albán nemzetiségű politikust választottak a parlament elnökévé.

A dühös tüntetőket nem tudták az őrök feltartóztatni. Benyomultak az épületbe, majd rátámadtak az általuk hazaárulónak mondott szociáldemokrata és albán képviselőkre. Azok az újságírók is kaptak az ütlegekből, akiket szintén felelősnek tartják a belpolitikai válságért.

Még az újonnan megválasztott házelnököt, Talat Xhaferit is túszul ejtették egy időre, de a rendőrség kiszabadította őt a többi képviselővel és újságíróval együtt. Tíz rendőr és tizenegy képviselő sérült meg, egy albán nemzetiségű képviselő életéért a kórházban küzdenek. A szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev a homlokán sérült meg.

Macedóniában egy baloldali tüntetéssorozattal sikerült kikényszeríteni a decemberben tartott előre hozott parlamenti választást. A legtöbb szavazatot a Nikola Gruevszki vezette jobboldali párt kapta, de ő nem tudott kormányt alakítani. Riválisa, a szociáldemokrata Zoran Zaev megnyerte ugyan az albán pártok támogatását, a többséget így megszerezte, de nem kapott a kormányalakításra felkérést Gjorge Ivanov elnöktől. Az államfő ugyanis félti az albán kisebbségi pártoktól országa függetlenségét és egységét.

A balkáni állam válsága már Washingtonban is téma. Republikánus szenátorok és képviselők azt kívánják feltárni, hogy Soros György helyi szervezetei milyen szerepet játszottak a macedón válság kirobbanásában, és hogy a spekuláns felhasználta-e a macedón baloldal hatalomra jutása érdekében az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökség pénzeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!