2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Tüntetők foglalták el a parlamentet

2016. április 30., szombat 22:00, frissítve: vasárnap 11:56

Síita tüntetők rohanták meg az iraki parlamentet Bagdadban. A demonstrálók a hónapok óta tartó politikai patthelyzet ellen tiltakoznak. A kormány szükségállapotot hirdetett ki a fővárosban.

Síita tüntetők hatoltak be az állami intézményeknek és nagykövetségeknek helyt adó zöld zónába Bagdadban. A demonstrálók jelszavakat skandálva beözönlöttek a parlamentbe, ahol iraki zászlókat lengettek, és valóságos népünnepélyt rendeztek.

Sokan beültek a parlamenti székekbe is, és ott folytatták az ünneplést. „Az emberek jó helyre jöttek, hogy átvegyék az uralmat, és most bent ülnek a parlamentben. A legitim és egyetlen követelésünk, hogy oszlassák fel a kormányt, és hozzanak létre egy szakértőkből álló független kabinetet. Nemet mondunk a mostani kormányra. A képviselők elfutottak, amikor az emberek békésen bejöttek a parlamentbe” – mondta az egyik tüntető.

Irakot hónapok óta politikai patthelyzet bénítja. A tüntetők szakértői kormány létrehozását követelik, a nagy pártok azonban folyamatosan akadályozzák ezt. Egy befolyásos síita hitszónok februárban 45 napot adott az új kormány megalakítására. Feltehetően ez a határidő járt ma le, és ezért rohanták meg a demonstrálók a parlamentet. „Az emberek mellett állok, és bojkottálom az összes politikust, kivéve azokat, akik valódi reformokat akarnak. Minden tisztasággal és őszinteséggel cselekszem, és várom a nagy felkelést, a nagy forradalmat, amely megállítja a korruptak menetét” – mondta Muktada Asz-szadr, síita hitszónok.

A 2003-as amerikai invázió óta Irakban szinte folyamatos polgárháború dúl, amelyben több százezer ember vesztette életét. Mivel az államszervezet szétesett, jelentős területeket foglalt el az Iszlám Állam, és rendszeresek a terrorcselekmények: szombaton legkevesebb 24-en vesztették életüket egy pokolgépes merényletben Bagdadban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!