Tüntetnek a meggyilkolt újságírókért

SZA, 2017. május 17., szerda 22:36, frissítve: szerda 22:59
Sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoznak a mexikói újságírók két kollégájuk megölése ellen. Több sajtótermék is huszonnégy órára felfüggesztette a hírszolgáltatást, demonstrálók egy csoportja pedig a mexikóvárosi függetlenségi emlékmű előtt tüntetett.

Feketébe borult a mexikói zászló is a gyászoló újságírók tüntetésén. A sajtó dolgozói fényképekkel és gyertyákkal emlékeztek meggyilkolt kollégájukra a belügyi minisztérium épülete előtt.

„Az újságírók megölésének büntetlensége felszólítás a további gyilkosságokra. Nincsenek következmények, úgyhogy a kormányzó, a városvezető, a helyi drogdíler továbbra is kiadhatja a kivégzési parancsot” – vélekedett egy újságíró, Marta Durán.

Javier Valdezt a nyílt utcán lőtték le hétfőn Sinaloában, a szervezett bűnözés egyik helyi központjában. Az ötvenéves újságíró főleg a kábítószer-kereskedelemről és a kartellekről írt, a cikkek mellett több könyve is megjelent a témában, 2011-ben a különösen bátor sajtómunkásoknak járó nemzetközi díjjal tüntették ki.

„Javier Valdez olyan ember volt, aki dokumentálta, elmesélte és végigélte azokat a horrortörténeteket, amelyeken Mexikó keresztülmegy. Megmutatta a poklot, amelyben élünk, és az, hogy megölték, nagyon egyértelmű üzenetet közvetít: erről nem szabad beszélni, a mexikói erőszak olyan téma, amelyet tilos bemutatni” – mondta egy másik újságíró, Paula Mónaco.

Valdez halála után néhány órával szintén fegyveres támadásban vesztette életét egy hetilap munkatársa is.

Az újságírók meggyilkolása ellen tiltakozó kollégák a tüntetés mellett sztrájkot is hirdettek: számos sajtótermék huszonnégy órára felfüggesztette a hírszolgáltatást.

Mexikóban 2000 óta több mint száz újságírót öltek meg. A helyi lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés