2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Választás, de minek? – több százan tüntettek

2015. október 11., vasárnap 13:02, frissítve: vasárnap 13:29

Több százan tüntettek Fehéroroszország fővárosában szombat este az önkényuralmi rendszer ellen. Az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban ma rendeznek választást. A héten Nobel-díjjal jutalmazott Szvetlana Alekszijevics szerint a kormány el fogja csalni a választást, hogy megőrizzék a hatalmukat, a független ellenzék indulását pedig nem is engedélyezték.

Emberek tüntettek a diktatúra ellen a választás előestéjén. Minszkben néhány százan merészkedtek utcára. A be nem jelentett tüntetésekért Fehéroroszországban börtön jár, de a munkatábor intézménye is él még az országban. „Semmi nem változik az országban, amíg Alexandr Lukasenko az elnök. Ez a rendszer zsákutca, nincs szabad választás. Csak olyat lehet választani, aki nem jelent alternatívát” – mondta az egyik politikai aktivista.



Fehéroroszországban most vasárnap tartanak választást, de ezen csak azok a pártok indulhatnak, amelyeket a kormány engedélyezett. „Nincs igazi választás, hiszen csak azokra lehet szavazni, akiket Lukasenko jóváhagy. Nem hinném, hogy egy független ellenzéki jelölt képes lehetett 100 ezer aláírást összegyűjteni, amennyi kellett volna. Szóval mi nem megyünk szavazni, nincs kire” – fogalmazott egy minszki férfi.

A héten egy emigrációban élő fehérorosz író kapta az irodalmi Nobel-díjat, ráadásul épp a diktatúra már-már dokumentarista bemutatásáért. Szvetlana Alekszijevics is azt mondja: nem számít változásra a választás után. „Lukasenkót egyáltalán nem érdekli, hogy az emberek, hogy szavaznak. Ahogy Sztálin is megmondta: nem az a fontos, hogy ki kire szavaz, hanem hogy ki számolja a szavazatokat. Fehéroroszországban és Oroszországban is pont ez a helyzet. Amíg ők számolják a szavazatokat, minden marad a régiben” – hangsúlyozta az írónő.

Az országot vezető Alexandr Lukasenko 1994 óta van hatalmon, és belépett a Szovjetunió utódját jelentő orosz vámunióba. Putyinnal viszont az elmúlt években megromlott a viszonya, Ukrajnában is a kijevi vezetést támogatta és az elmúlt hónapokban Brüsszelnek is demokratikus reformokat ígért pénzügyi segítségért cserébe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!