2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Túlélőkkel is találkozott a pápa Auschwitzban

2016. július 29., péntek 15:20, frissítve: péntek 15:44

Beszédek nélkül, csendes elmélkedéssel töltötte lengyelországi zarándoklatának harmadik napját a pápa. A katolikus egyházfő az egykori auschwitzi náci német haláltábor cellájában is megemlékezett.

Ferenc pápa auschwitzi látogatásának kezdetén áthaladt a „Munka felszabadít” feliratú kapun, majd a kíséretétől félrehúzódva imádkozott. A katolikus egyházfő már a múlt hónapban jelezte, hogy egyedül kíván imádkozni Auschwitzban azért, hogy „az Úr a sírás kegyelmében részesítse”.

A katolikus egyházfő találkozott a náci német haláltáborok tizenkét túlélőjével, akiket megcsókolt. A volt foglyok egyike ezt követően egy meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, amelyet a pápa az úgynevezett halálfalhoz vitt.

A szentatya felkereste egy szentté avatott szerzetes celláját, ahol szintén csendesen imába merült. A ferences szerzetes egy családos fogolytársa helyett vállalta az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt.

Az ima után Ferenc pápa bejegyzést tett az Auschwitzi Múzeum emlékkönyvébe. A pápa egyetlen, pénteken Auschwitzra vonatkozó szóbeli üzenete így hangzik: „Uram, irgalmazz népednek! Bocsásd meg ezt a nagy kegyetlenséget!”

Ferenc pápa ezután az egykori Auschwitz II-Birkenau táborba vonult át, ahol az áldozatok emlékművénél imádkozott, majd meghallgatott egy héber zsoltárt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!