2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Tucatnyian sérültek meg a harag napján

2017. július 20., csütörtök 10:39, frissítve: csütörtök 10:48

Több mint egy tucat palesztin tüntető sérült meg, miután összecsaptak az izraeli rendőrséggel Jeruzsálemben. A tüntetők három napja az Al-Aksza mecset körüli, új izraeli biztonsági korlátozások ellen tiltakoznak.

Több száz palesztin töltötte a szerda estét a jeruzsálemi Al-Aksza mecsethez vezető úton. Az óváros szélén, az Oroszlános kapunál mondták el az esti imát, nem voltak hajlandók felmenni a mecsethez, ugyanis a bejáratot az izraeli hatóságok új, fémdetektoros kapukkal szerelték fel, ami szerintük sérti vallási jogaikat.

„Izraelt ez nem érdekli, pedig itt semmi keresnivalója nincs, nem szabadna az Al-Akszát szabályoznia. A jordán és a palesztin hatóságoknak kell a szent terület ellenőrzését ellátniuk” - mondta Omar al-Kiszvani, az Al-Aksza mecset igazgatója.

A palesztinok szerint a Mecsetek tere, más néven Templomhegy körüli új izraeli biztonsági előírások újabb bizonyítékok arra, hogy Izrael át akarja venni a szent terület feletti ellenőrzést.

Izrael ezt tagadja, állítása szerint azért vezette be az intézkedéseket, mert egy hete muszlim fegyveresek a tér bejáratánál lelőttek két izraeli rendőrt.

A terület, ahol a szunnita iszlám harmadik szent helye, a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset, valamint a judaizmus szent helye, a Siratófal fekszik, évszázadok óta vita tárgya.

A harag napját meghirdető palesztin elnök eközben a kétállami megoldásról tárgyalt Kínában. Mahmúd Abbász Peking nagyobb részvételét kérte az alakuló izraeli–palesztin béketárgyalásokban. Kína az önálló palesztin állam létrehozásának egyik befolyásos támogatója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!