2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Trumpot okolják a zsidók a fenyegetésekért

2017. február 28., kedd 11:13

Nyolc állam 16 zsidó központja kapott bombafenyegetést hétfőn az Egyesült Államokban. Az amerikai zsidó szervezetek szerint ennek az az egyik oka, hogy Donald Trumpot több szélsőjobboldali szervezet is támogatja. Az elnök azonban elhatárolódik az antiszemitizmustól.

Egy Las Vegas-i zsidó központot hétfő délután hívott fel egy ismeretlen telefonáló azzal, hogy az épületben bomba van – a kiérkező rendőrök lezárták a környéket, és átvizsgálták az épületet, végül azonban nem találtak robbanószert.

New Yorkban szintén egy zsidó központhoz érkezett hasonló hívás. Az Egyesült Államok területén csak hétfőn nyolc államban összesen 16 zsidó kulturális intézményhez érkezett fenyegetés, volt, ahol idén ez már nem először fordult elő. A rendőrség sehol sem talált valós támadásra utaló jeleket.

Még mindig hétfőn, Philadelphiában egy zsidó temetőt rongáltak meg, több mint száz sírkövet és sírhelyet dúltak fel ismeretlen tettesek. Az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt a zsidó vonatkozású célpontok elleni fenyegetések száma. A zsidó érdekvédelmi szervezetek arra szólították fel az amerikai elnököt, hogy lépjen fel határozottan a zsidóellenességgel szemben.

„Az elnök továbbra is elítéli az antiszemitizmus minden formáját, és a gyűlölet keltette tetteket. Országunk alapítása óta elköteleztük magunkat a polgáraink szabad vallásgyakorlásának védelme mellett. Amerikában senkinek nem szabadna tartania vallási gyakorlatainak szabad és nyílt megválasztásától. Az elnök pedig elkötelezett abban, hogy megőrizze országunknak ezt az alapelvét” – tolmácsolta az elnök véleményét a fehér házi szóvivő, Sean Spicer.

Trump korábban azt is kijelentette, ő a legkevésbé antiszemita személy az egész világon. A zsidó érdekvédelmi csoportok szerint azonban a vandalizmus és a fenyegetések azt mutatják, hogy az elmúlt hetekben, szerintük egészen pontosan Donald Trump beiktatása óta jelentősen felerősödött az antiszemitizmus. Az elnök választási kampányát több, a fehér felsőbbrendűséget és szélsőjobboldali eszméket hirdető csoport is támogatta – bár Trump személy szerint elhatárolódott tőlük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!