2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trumpnak nem tetszik a túl sok export

Hír TV

2017. november 10., péntek 14:06

Az Egyesült Államok mostantól csak a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök elve alapján hajlandó kereskedni az ázsiai csendes-óceáni régió országaival – jelentette be Donald Trump Vietnámban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetének csúcstalálkozóján. Az egyeztetésen részt vevő országok a világgazdaság hatvan százalékát képviselik.

A világ legerősebb gazdaságának vezetője foglalja el a pódiumot Vietnámban: Donald Trump a csendes-óceáni régió húsz országának vezetőjéhez intézett beszédének főtémája a kereskedelem volt. Az amerikai elnök szerint tarthatatlan, hogy számos ázsiai ország, de különösen Kína és Japán sokkal többet exportálnak Amerikába, mint amennyit onnan importálnak.

Elfogadhatatlan a jelenlegi kereskedelmi egyensúlyhiány. Nem Kínát okolom ezért vagy bármely más országot, pedig sokan kihasználják az Egyesült Államokat a kereskedelem terén. Ha ezen kormányok képviselői élnek ezzel a lehetőséggel, akkor csak a munkájukat végzik. Bárcsak az előző amerikai kormány tett volna valamit ez ellen. Nem tett, de én fogok. A mai naptól kezdve kiegyensúlyozott és sportszerű lesz a verseny közöttünk – mondta az amerikai elnök.

A konferencián részt vevő országok a világgazdaság hatvan százalékát képviselik. Amerikán kívül a legnagyobb súllyal Kína esik a latba. Az ázsiai nagyhatalom vezetője a globalizáció védelmére kelt, azzal a kitétellel, hogy a világgazdasági folyamat jelenleg nem kiegyensúlyozott és sokan nem részesülnek az előnyeiből.

A globalizáció jelenleg szembeszéllel küzd, amelynek az egyik oka az, hogy a folyamatból sokan kimaradnak, többet kell tenni azért, hogy minden ország és minden ember élvezhesse a fejlődés előnyeit – hangoztatta Hszi Csin-ping kínai elnök.

A találkozón jelen van Vlagyimir Putyin is. A Fehér Ház szerint nem lesz formális találkozó az amerikai és az orosz elnök között, de az elképzelhető, hogy váltanak néhány szót egymással.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!