2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Trumpnak mindegy, hogyan, csak béke legyen

,

2017. február 16., csütörtök 19:04, frissítve: csütörtök 19:11

Már nem ragaszkodik a kétállami megoldáshoz az Egyesült Államok a palesztin–izraeli béke ügyében, mondta az amerikai elnök, miután az izraeli miniszterelnökkel tárgyalt Washingtonban. Donald Trump Izraelt a telepespolitika mérséklésére, a palesztinokat pedig az Izrael-ellenes érzelmek visszafogására kérte. Hozzátette: mindkét félnek kompromisszumokat kell kötnie a megbékélés érdekében, a részletek kidolgozásába pedig más országokat is be kell vonni.

Az amerikai elnök Washingtonban fogadta az izraeli miniszterelnököt. Közös sajtótájékoztatójukon Trump kerülte a pontos állásfoglalást, de kijelentette: hazája számára az a lényeg, hogy mindenképpen béke legyen. „Megnézzük a kétállami és az egyállami megoldást, és meglátjuk, a felek melyiket akarják jobban. Én annak fogok örülni, ha az egyik megoldást mindketten támogatják, bármelyik is az. Egy darabig úgy gondoltam, a kétállamiság egyszerűbb lenne, de őszintén szólva ha Bibi és a palesztinok – azaz Izrael és a palesztinok – elégedettek lesznek, akkor nekem is az lesz a jobb, ami nekik” – mondta az elnök, becenevén emlegetve az izraeli kormányfőt.

Benjamin Netanjahu az izraeli feltételekről beszélt. „A békének két előfeltétele van, ezt már évekkel ezelőtt kimondtam. Az egyik, hogy a palesztinoknak el kell ismerniük Izrael Államot. Abba kell hagyniuk Izrael támadását, hogy a rombolásra szólítják fel a népüket. A másik feltétel, bármilyen békemegoldás esetében, hogy Izraelnek vissza kell kapnia a Jordántól nyugatra lévő területek irányítását. Ha nem, akkor tudjuk, mi történik. Máskülönben a palesztin területeken újabb iszlamista terrorista állam alakul ki, ami felrobbantja a Közel-Keletet” – fogalmazott.

Trump mindkét felet nyugalomra intette, Izraelt a telepespolitika visszafogására, a palesztinokat pedig az Izrael-ellenesség mérséklésére szólította fel. Az elnök azt is közölte, hogy szeretné, ha a további tárgyalásokon más országok is részt vennének. 2014 óta azonban nem folytak érdemi tárgyalások a felek között. Az érintett területeken élők nem is várnak egyelőre előrelépést.

„A tegnapi washingtoni találkozó új lehetőségeket nyit az egész régiónak. A patthelyzet évei után új és friss gondolatokat hallottunk, ami reményt ad mind az izraeli, mind pedig a palesztin népnek” – mondta Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes.

A palesztinok szerint viszont veszélyesek Trump kijelentései. „Amin Netanjahu gondolkodik, az egy állam, két rendszer, a katonai kormányzás a palesztinok felett, nem más, mint apartheid. Ez nem elfogadható a 21. században. A kétállami megoldás aláaknázása katasztrófát fog hozni a palesztinoknak és az izraelieknek is, ez az igazság” – mondta Száeb Erekát palesztin főtárgyaló.

„Netanjahu találkozása Trumppal ugyanolyan, mint amikor Obamával találkozott: semmi nem fog változni, mert mindig vannak ezek a tárgyalások, de ugyanúgy folytatódik az erőszak. Mindig a békéről beszélnek, de meg is sértik a megállapodásokat állandóan. Volt már olyan tárgyalás, amely után befejeződött a megszállás, megszűnt a gyilkolás? Semmi nem lesz másként Ciszjordániában” – vélekedett egy hebroni palesztin férfi.

Közben Washingtonban többször is tüntetők zavarták meg David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövetjelöltjének meghallgatását a külügyi bizottságban.

Az továbbra is nyitott kérdés, hogy a tel-avivi amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözik-e. Ezt a palesztinok ellenezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!