2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Trump volt a fő témája Merkel és Obama találkozójának

2017. május 25., csütörtök 18:07

Angela Merkel Barack Obama volt amerikai elnökkel beszélgetett a demokráciáról és a menekültkérdésről Berlinben, mielőtt Brüsszelbe utazott, hogy Donald Trumppal tárgyaljon a NATO-csúcson. A két vezető megbeszélte, hogy nem értenek egyet a jelenlegi amerikai elnök által képviselt politikával.

Vastapssal köszöntötték a volt amerikai elnököt a németek a Brandenburgi kapunál. Barack Obama elnökként is mondott beszédet a német főváros jelképénél. Előzőleg Angela Merkellel tárgyalt a demokrácia és az emberi jogok helyzetéről. Mindketten felemelték szavukat a globalizációt bíráló populisták ellen, akik közé Donald Trumpot szokták sorolni – a magyar miniszterelnökkel együtt.

„Úgy gondolom, a legfontosabb az, hogy összefogjunk a legjobb értékek és elvek védelmében. Vissza kell szorítanunk az emberi jogok megsértésében, a demokrácia, az egyéni szabadságok, a lelkiismeret és a vallásszabadság elnyomásában megnyilvánuló trendeket” – hangoztatta a korábbi elnök. Obama úgy fogalmazott, hogy a falakkal az ember magát szigeteli el. A célzás egyértelmű volt: Trump egyik hangsúlyos kampányígérete volt az a fal, amelyet a mexikói határon húzna fel az illegális bevándorlás megfékezésére.

A német kancellár az embercsempészekre vadászna. „Katasztrofális a helyzet, ezért indítottuk el a Szófia katonai missziót, amely életeket próbál menteni. Német katonák már legalább húszezer embert mentettek meg az elmúlt években a Földközi-tengeren. Ebben más országok is segítettek. De ez nem elég, meg kell állítanunk az embercsempészeket, akik emberi életekkel kereskednek. Ezek maffiaszerű struktúrák, amelyek emberek halálából húznak hasznot” – jelentette ki a kancellár.

Obama és Merkel is protestáns, találkozójukat a német protestáns egyház szervezte a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából. 1963-ban a kettéosztott Berlinben, a Brandenburgi kapunál mondta el John F. Kennedy elnök híres beszédét, amelyet azzal a mondattal zárt, hogy „berlini vagyok”, azaz „ich bin ein Berliner”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!