2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Trump utasítására: nincs olyan, hogy klímaváltozás

2017. január 25., szerda 08:15, frissítve: szerda 08:39

Már a nemzeti környezetvédelmi intézetnek is tagadnia kellene a klímaváltozást, Donald Trump kabinetje ugyanis erre adott utasítást. Az amerikai elnök korábban többször is kijelentette, hogy nem hisz a jelenségben. Azt viszont fenntartja Trump, hogy akár 5 millióan is illegálisan szavazhattak a novemberi elnökválasztáson – de az erről szóló bizonyítékokat nem hajlandó bemutatni.

Újabb Trump-ellenes tüntetés volt Washingtonban: a demonstrálók ezúttal az olajvezeték-építések miatt vonultak az utcára. „Más irányba kell mennünk. Egy tiszta, megújuló irányba, amely megőrzi az életet a bolygónkon” – jelentette ki Raul Grijalva arizonai demokrata képviselő.

Az új amerikai elnök kedden írta alá azt a rendeletet, amely felgyorsítja a Kanadával közösen építendő Keystone XL és a négy amerikai államon áthaladó Dakota csővezeték létrehozását. Az elnök azt ígérte, az építkezések több tízezer új munkahelyet teremtenek, de a környezetvédők szerint hatalmas károkat okoznak majd, a többi közt az indiánok lakta területek ivóvízellátásában.

A környezetvédőkkel egyébként sincs jóban az új amerikai elnök: Trump többször is elmondta, hogy nem hisz a klímaváltozásban, most pedig már azt követeli, hogy a nemzeti környezetvédelmi intézet is törölje a honlapjáról a jelenségről szóló részt, és többet ne is hozza szóba a klímaváltozást.

„Megvizsgáljuk az ügyet. Nem kéne meglepőnek lennie, hogy kormányváltáskor felülbíráljuk a korábbi politikai döntéseket ezzel kapcsolatban” – közölte az üggyel kapcsolatban Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője.

Az úgynevezett alternatív tényekhez más fronton is ragaszkodik az új fehér házi vezetés: Trump és csapata továbbra is azt állítja, hogy 3-5 millióan szavaztak illegálisan a novemberi elnökválasztáson. „Az elnök úr hangot adott a választási csalásokkal és az illegálisan szavazókkal kapcsolatos aggályainak, és fenntartja ezeket, mert általa látott tanulmányokon és bizonyítékokon alapulnak” – tette hozzá Sean Spicer.

Ezekről a bizonyítékokról azonban az újságírók faggatása ellenére sem volt hajlandó semmit elárulni a Fehér Ház szóvivője. Tömeges illegális voksolásról sem a nemzeti hatóságok, sem a győztes republikánusok választási biztosai nem tudnak, és Trumpon kívül minden illetékes cáfolja, hogy ilyesmi történt volna.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!