2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Trump túllépett az iszlámellenes retorikán

2017. május 21., vasárnap 20:44, frissítve: vasárnap 21:33

Túllépett a választási kampányában használt iszlámellenes retorikán az amerikai elnök Rijádban, a muszlimokkal közösen lépne fel a terroristák és Irán ellen.

A terroristák nem Isten, hanem a halál hívei – jelentette ki az amerikai elnök Szaúd-Arábiában, ahol az Egyesült Államok, valamint az arab és muszlim országok csúcstalálkozóját tartották. Donald Trump Rijádban igyekezett világossá tenni a muszlimok számára, hogy az Egyesült Államok nem az iszlámmal, hanem a terrorista csoportokkal áll háborúban, ami „a jó és a gonosz” közötti harc.

„A csata nem a különböző vallások, a különböző szekták és a különböző civilizációk között folyik. Ezt a csatát azok a barbár bűnözők vívják, akik el akarják tüntetni az emberi életet az összes vallás tisztességes tagjaival, akik az élet védelmére keltek” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump túlhaladva a választási kampányában használt iszlámellenes retorikát ezúttal igyekezett megkülönböztetni a terrorista csoportokat az iszlám vallástól. Donald Trump azt mondta, hogy az Egyesült Államok a muszlim országok mellett van a terrorizmus elleni harcban, de Amerika nem fog a közel-keleti népek helyett dönteni, és a jobb jövő csak akkor lehetséges, ha a közel-keleti népek elűzik a szélsőségeseket.

„Űzzétek el őket, űzzétek el őket az imahelyekről, a közösségeitekből, a szent földetekről, és űzzétek el őket erről a földről” – folytatta az elnök.

Trump arra emlékeztette a csúcstalálkozó résztvevőit, hogy a terroristák áldozatainak 95 százaléka a muszlimok közül kerül ki. „Ha a terrorizmus útját választjátok, az életetek üres lesz, az életetek rövid lesz, és a hazátok teljes elutasításnak lesz kitéve. A politikai vezetőknek ugyanazt az elvet kell képviselniük: a hősök nem ölnek ártatlan embereket, hanem megvédik azokat.”

Az amerikai elnök a globális terrorizmus elleni globális koalíció létrehozása mellett Irán elszigetelésére is felszólított. „Amíg az iráni rezsim nem hajlandó a békére, addig minden nemzetnek össze kell fognia Irán elszigetelésére” – mondta.

A perzsa ország elleni erőteljes fellépés mellett érvelve az amerikai elnök egyebek mellett arra is utalt, hogy a teheráni kormány képezi ki és fegyverezi fel a Libanonban, Irakban és Jemenben harcoló terroristákat, fegyveres csoportokat, amelyek a rombolás és a káosz okozói a régióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!