Trump: Nem játszottam össze az oroszokkal

SZA, 2017. május 19., péntek 08:48, frissítve: péntek 10:37
Boszorkányüldözésnek nevezte Donald Trump, hogy az FBI azt vizsgálja, volt-e közük az oroszoknak a megválasztásához. Az amerikai elnök szerint ez kizárt, az FBI nyomozása pedig rettentő nagy károkat okoz az Egyesült Államoknak.

Donald Trump stábjának tagjai legalább 18-szor telefonáltak vagy e-maileztek orosz tisztségviselőkkel, kormányközeli figurákkal az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában – a Reuters hírügynökség jelentése szerint. A washingtoni orosz nagykövettel például Trump tanácsadói hat telefonbeszélgetést folytattak. Az FBI már nyomoz az orosz szál ügyében – az elnök szerint ez rettentő nagy károkat okoz az Egyesült Államoknak.

„Tiszteletben tartom ezt a lépést, de ez az egész egy boszorkányüldözés. Nem volt semmiféle összejátszás a stábom és az oroszok között, vagy köztem és az oroszok között. Semennyi“ – jelentette ki Donald Trump.

Trump azt is tagadja, hogy arra kérte James Comey FBI igazgatót: állítsa le a vizsgálatot tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatai ügyében. Comey erre nem volt hajlandó, múlt héten pedig le is váltotta őt az elnök. Trump szerint az FBI-vezérnek nem ezért kellett mennie, és a kirúgása sem az ő ötlete volt.

„Comey igazgató nagyon népszerűtlen volt. A leváltásáról nagyon-nagyon erőteljes javaslatot kaptam Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettestől” – tette hozzá Trump.

Ahogy a CNN összeállításából is kiderül, Trump emberei, köztük Mike Pence alelnökkel, napok óta, következetesen ezt a verziót ismételgetik a sajtónak.

Egy váratlan fordulattal aztán maga Rosenstein lepte meg a Fehér Házat: Trump tudta nélkül különleges ügyészt jelölt ki az orosz vizsgálat élére, Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében.

Muellert még George W. Bush nevezte ki, de Barack Obama is megtartotta hivatalában; mind a republikánusok, mind a demokraták tisztelik és pártatlannak tartják.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés