2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Trump nem adja fel, végigvinné bevándorlást korlátozó ígéretét

2017. február 11., szombat 11:22, frissítve: szombat 19:08

Újra próbálkozhat a bevándorlás szigorításával az amerikai elnök. Donald Trump várhatóan a jövő hét első felében nyújt be ismét egy javaslatot. Trump január végén adott ki elnöki rendeletet, amivel hét muszlim többségű ország állampolgárainak megtiltotta az Egyesült Államokba utazást. A rendelet végrehajtását egy nappal később felfüggesztette egy amerikai bíróság. A korlátozás miatt világszerte tiltakozóakciók kezdődtek.

Hosszúra sikerült kézfogás Donald Trump és Abe Sinzo között a Fehér Házban Washingtonban. A japán kormányfő kétnapos látogatását tölti az Egyesült Államokban, és többek között japán autógyárak amerikai befektetéseiről tárgyal az amerikai elnökkel.

A közös sajtótájékoztatón azonban nemcsak a két ország szövetsége, hanem Trump bevándorláspolitikája is szóba került. Az amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását tiltó rendeletét egy bíróság felfüggesztette, az az ellen beadott fellebbezést pedig a fellebbviteli bíróság elutasította. Trump azonban továbbra sem adja fel a tervét.

„Nagyon gyorsan tenni fogunk valamit, hogy biztonságosabbá tegyük az országot. Jövő héten majd meglátják, hogy mit. Megpróbáljuk folytatni a jogi utat, és nincs kétségem afelől, hogy meg fogjuk nyerni ezt az ügyet” – mondta Donald Trump.

Sajtóhírek szerint lehet, hogy az elnök átírja a rendelet egyes részeit, vagy új rendeletet bocsát ki. Az új változat szerint a beutazási szigorítás nem vonatkozik majd a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra, valamint a zöldkártyával rendelkezőkre.

Egyes szakértők azonban ezt sem tartanák elégséges megoldásnak.

„Ha a kormányzat átírja a rendeletet, de csak simán kihagyja belőle a zöldkártyával rendelkezőket, akikre „törvényes állandó lakosokként” hivatkoznak, az még nem oldja meg a dolgot. A probléma gyökere a diszkrimináció, és bármilyen rendelet, amely diszkriminálja a muszlimokat, akár csak utalással, akár világosan kimondva, az jogellenessé teszi a rendeletet” – nyilatkozta Lee Gelernt, az Amerikai Polgárjogi Unió igazgatója.

A Reuters szerint egyre több bevándorló dönt úgy, hogy az Egyesült Államok helyett inkább Kanadában próbál szerencsét Trump bevándorlóellenes politikája miatt. Minnesota közelében például egyre többen próbálnak átszökni a zöldhatáron a szomszédos országba a hóban és fagyban – még az életük kockáztatása árán is.

„Azért szöknek át, mert szerintük megéri kockáztatni. Különben nem tennék ezt” – mondta a minnesotai szomáliai közösség vezetője, Omar Jamal.

Az amerikai hatóságok több száz illegális bevándorlót tartóztattak le a héten.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!