2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Trump miatt kényszerült nyelvészkedni Juncker

2017. május 27., szombat 07:45, frissítve: szombat 08:34

A migráció korlátozásában és a határvédelem megerősítésében egyezhetnek meg a világ legfejlettebb országainak vezetői. A G7-ek Szicíliában tanácskoznak, ahol az Európai Bizottság elnöke nyelvészkedni kényszerült az amerikai elnök miatt.

A fejlett országok vezetői ezúttal a szicíliai Taorminában gyűltek össze. A G7-csúcs résztvevői gyalogosan gyönyörködtek a kisvárosban. A szokásos csoportképre a görög színház romjainál álltak össze, az olasz légierő vadászgépei az olasz nemzeti színekkel tisztelegtek előttük.

A tárgyalóasztalnál sok volt az új arc. Az amerikai és a francia elnök először vett részt G7-csúcson, ahogy a brit miniszterelnök és a házigazda olasz kormányfő is.

A terrorizmus elleni harc mellett a bevándorlás is napirenden szerepelt a csúcstalálkozón, amelyhez ezúttal is csatlakoztak az Európai Unió vezetői.

Az Európai Bizottság elnöke Szicíliában védte meg az amerikai elnököt. Jean-Claude Juncker  a csütörtöki NATO-csúcs után tárgyalt kereskedelmi kérdésekről Donald Trumppal Brüsszelben. A találkozó szűk körű volt, az elhangzottakat mégis kiszivárogtatták a német sajtónak. Az amerikai elnök dühöngött, amiért a németek sok millió autót adnak el az Egyesült Államokban. Trump a bad kifejezést használta a németekre, amit a Der Spiegel gonosznak fordított.

„Nem igaz, hogy az amerikai elnök agresszív lépést tett volna, amikor a német kereskedelmi mérleg többletéről beszélt. Úgy gondolom, és az az igazság, hogy a fordításban van a hiba. Ha valaki azt mondja, hogy a németek rosszak, akkor nem a gonoszságra kell gondolni” – magyarázta az EB elnöke.

Juncker folytatta is a nyelvészkedést: „Ki kell javítani ezt a hibát. Ahogy mindenki tudja, nem vagyok az angol nyelv szakértője, de a rossz nem gonoszt jelent. A rossz az rossz” – tette hozzá.

A brüsszeli egyeztetésen jelen volt az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is. „Nem kívánok részese lenni annak az új politikai kultúrának, amely állandóan azt keresi, hol lehetne keresztbe tenni a másiknak. A diplomáciának ma profi vízvezeték-szerelőkre van szüksége, és nem indiszkrét diplomatákra. Túl sok a szivárogtatás. Nem akarok kommentálni semmilyen szivárogtatást” – emelte ki a lengyel politikus.

A német kancellár kevésbé elnéző. „Beszéltünk a kereskedelemről is, megerősítettem, hogy én abban hiszek, hogy a német kereskedelmi többlet az Egyesült Államokkal nemcsak a jó minőségű termékeinknek köszönhető, hanem az uniós értékláncolatnak is: az exportált termékeink hozzáadott értéke más európai országokban keletkezik. Valutauniónk van, mi igazából egy közös piac vagyunk, és ha megtámadnak egy országot ebből a csoportból, az véleményem szerint nem helyes” – hangoztatta Angela Merkel.

A G7-csúcs szombaton zárul. Az olasz nemzeti hírügynökség értesülése szerint a zárónyilatkozat kitér a határvédelemre és a migráció korlátozására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!