2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Trump mentálisan egészséges, ám túlsúlyos

Hír TV

2018. január 17., szerda 12:14, frissítve: szerda 12:58

Az elnök egészséges, csak le kell fogynia - mondta Ronny Jackson, a Fehér Ház orvosa, aki sajtótájékoztatón ismertette a Donald Trumpon elvégzett orvosi vizsgálat eredményeit. A doktor jobb táplálkozást és több mozgást ajánlott az elnöknek, aki bár golfozik, nem mozog túl sokat, mert a pályát kisautóval járja.

A Tűz és harag: Trump Fehér Házának belsejében című könyv kavarta azt a vihart, amely miatt többen – köztük neves pszichiáterek is – megkérdőjelezték az amerikai elnök beszámíthatóságát. A könyv több olyan esetet is idéz, ahol az elnök dühkitöréseiről és kiszámíthatatlan viselkedéséről értekeznek.

 – Ami engem aggaszt az a veszélyessége. Úgy vélem, a mostani elnökünk rendkívül veszélyes, veszélyesebb, mint bármely más korábbi a történelmünkben. Veszélyes az országunkra, és a világra is. Hogy ez mentális betegség vagy más miatt van, nem lényeges: a kérdés nem az, hogy mentálisan beteg-e vagy sem, hanem, hogy példátlanul és féktelenül veszélyes, amire nagyon sok a bizonyíték – húzta alá James Gilligan, a New York University pszichiáter professzora.

Az egyik demokrata képviselő az amerikai alkotmány huszonötödik kiegészítésére hivatkozva bizottság összehívását szorgalmazta. A kiegészítés szerint ugyanis az alelnöknek és a kormánynak vagy az alelnöknek és egy a kongresszus által összehívott testületnek joga van ahhoz, hogy meghatározza az elnöki alkalmatlanságot mentális vagy fizikai indokok alapján

 – Már az elnökség kezdetekor kétségek merültek fel az elnök kognitív állapota és az érzelmi állapota tekintetében, valamint az ügyben, hogy képes-e foglalkozni azzal, hogy a törvényeket hűségesen betartsa, ami valójában az Egyesült Államok elnökének elsődleges feladatköre. Én nem foglalok állást abban, hogy az elnök alkalmas-e vagy sem a munkája elvégzésére, de alkotmányos felelősségünk, hogy a huszonötödik kiegészítés szerint cselekedjünk, és összehívjuk a testületet, amire szükség van – vélekedett egy demokrata képviselő, Jamie Raskin.

Donald Trump pénteken esett át első átfogó orvosi vizsgálatán. Ronny Jackson, a Fehér Ház orvosa most sajtótájékoztatón ismertette az eredményeket. Eszerint Trump kiváló egészségnek örvend, bár némi túlsúllyal küzd. Az elnököt saját kérésére kognitív vizsgálatnak vetették alá, ahol maximális pontszámot kapott.

 – Egyáltalán nem aggódom az elnök kognitív képességei vagy neurológiai funkciói miatt. Ezért nem is akartam kognitív tesztet végezni rajta. Nem volt rá késztetésem. Az egyetlen indok, ami miatt mégis megcsináltuk, egyszerű: az elnök kért meg rá. Odajött hozzám, és azt kérdezte, van-e valami, amit tehetnék, egy teszt vagy valami, hogy megvizsgáljuk a kognitív képességeit – nyilatkozta a Fehér Ház orvosa, Ronny Jackson.

Az amerikai sajtó egy része is felvetette, hogy az elnök demenciában vagy más mentális betegségben szenved. – Az amerikai pszichiátriai társaság is ezt mondta. Tudja, az embereknek nem kellene mindenféle értékelésekbe bocsátkozniuk az elnökkel kapcsolatban anélkül, hogy ismernék vagy hogy megvizsgálták volna. És tudja, az én véleményem szerint ez bulvár lélekbúvárkodás, és én erre nem fogok válaszolni vagy reagálni. Semmire, ami ilyen kérdésekre és vádaskodásokra vonatkozik – szögezte le Jackson.

Az orvosi vizsgálat eredményei alapján a 71 éves Trump 190 centiméter magas és 108 kilós. A vérnyomása 122/74, ami normális érték, viszont kicsit magas a koleszterinszintje. Az orvosok jobb táplálkozást és több mozgást ajánlottak az elnöknek, aki bár golfozik, nem mozog sokat, mert a pályán is kisautóval közlekedik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!