2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Obamacare: ultimátumot adott képviselőinek Trump

,

2017. március 24., péntek 11:05, frissítve: péntek 15:07

Donald Trump ultimátumot adott saját pártja képviselőházi tagjainak, amiért két hete nem tudják lecserélni az Obama-féle egészségbiztosítási törvényt az ő javaslataira. Az elnök szerint ha a képviselők ma sem szavazzák meg az új csomagot, akkor az egész törvénymódosítást visszavonja. Trump reformjai ellen több városban is tüntetéseket tartanak.

Heves vitákat okozott a Trump-féle egészségbiztosítási törvény a washingtoni képviselőházban, egyelőre egymást győzködik a párton belül is a republikánus politikusok. A törvényhez fontos az egység, mert hiába vannak többségben, legfeljebb huszonegyen vonhatják ki magukat a pártfegyelem alól. A javaslatot azonban harmincan találták elfogadhatatlannak.

„Az Obamacare visszavonásáról és helyettesítéséről amúgy szoros szavazás lesz, és nem azért, mert az Obamacare jó, hanem egyedül a politika miatt. Tudják, mindenki tisztában van vele, hogy nem jó. Ebben csak a politika lehet a tényező, mert nekünk nagyon jó javaslatunk van, és szerintem jók az esélyeink, csak közben ott a politika” – mondta egy találkozón Donald Trump.

A konzervatív republikánusok szerint ugyanis a javaslat túlságosan is hasonlít a jelenleg érvényben lévő Obamacare szabályozáshoz, amelynek leváltása és szigorítása Donald Trump egyik legnépszerűbb kampányígérete volt.

„Folytatjuk a vitát, nemcsak a saját körünkben, de az elnökkel együtt is. Még nem minden tagunkat sikerült megnyernünk a törvény elfogadásához. Mindazonáltal el lehet mondani, hogy történt előrelépés, és ezért dicséret illeti a kormányzatot, nemcsak azért, mert igyekszik betartani egy választási ígéretet, hanem azért is, mert minden amerikai számára csökkenti a költségeket” – mondta a Trumppal való tárgyalása után az egyik republikánus képviselőcsoport vezetője, Mark Meadows.

Az új, szigorúbb törvény ellen több amerikai nagyvárosban is tüntetéseket tartottak.

„Egyik hónapról a másikra ha nehezen is, de félreteszünk pénzt, mert a támogatásnak harminc nap múlva vége. Minden hónapban spórolnunk kell. Igyekszünk minél több pénzt félretenni, hogy tovább kitartson, de néha még így sem sikerül” – mondja egy a washingtoni tüntető, Jessica Sanchez, aki nyitott gerinccel született.

A nyugati parton, Kaliforniában hasonló panaszokkal vonultak utcára.

„Azért harcolunk, hogy ne vegyék el a biztosítást, mert akkor huszonnégymillió ember maradna egészségbiztosítás nélkül. Nemcsak bevándorlókról van szó, hanem törvényesen itt élő emberekről” – nyilatkozta egy másik tüntető, Lettie Chavez.

A törvényről pénteken szavaznak, a sajtóban azonban már olyan hírek is megjelentek, hogy további halasztást kell kérni. Egyes elemzők szerint az egészségbiztosítás reformjának heves vitája Trump első nagyobb politikai kudarca.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!