2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Trump legfőbb riválisa kiszállt

2016. május 4., szerda 06:40, frissítve: csütörtök 07:48

Szinte biztosra vehető, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje. Az indianai előválasztást az exit poll eredmények szerint nagy fölénnyel az ingatlanmilliárdos nyerte, legnagyobb ellenfele, Ted Cruz pedig visszalépett a további kampánytól. A demokratáknál bár kikapott Hillary Clinton, még mindig vezet az elnökjelöltségi versenyben.

Eldőlni látszik az amerikai elnökjelöltségi verseny. Indiana államban a republikánusoknál Donald Trump nagy többséggel nyert. A szavazatok több mint felét kapta, ezzel szinte biztos, hogy ő lesz a republikánusok elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Trump legnagyobb párton belüli ellenfele, Ted Cruz az eredmények láttán visszalépett a versenytől. „A kezdetektől azt mondtam, hogy addig folytatom, amíg esélyünk van a győzelemre. Ma sajnos azt kell mondanom, úgy tűnik, hogy ez az út véget ért. Mindent elvesztettünk Indianában. Mindent odaadtunk, amink volt, de a szavazók más utat választottak. Nehéz szívvel, de töretlen hittel felfüggesztem a kampányomat” – jelentette be a texasi szenátor.

Trump ezek után a kampány során először elismerően szólt ellenfeléről. „Meg kell érteni Ted Cruzt. Nem tudom, kedvel-e engem vagy sem, de ő egy hihetetlenül kemény ellenfél, okos, elszánt, fantasztikus jövő áll előtte. Tényleg. Szeretnék gratulálni Tednek” – mondta Trump. Pedig az indianai szavazás előtt kifejezetten eldurvult a kampány. Cruz hazugnak nevezte Trumpot, az üzletember pedig arra utalgatott, hogy Cruz apjának köze lehetett a Kennedy-gyilkossághoz.

Eközben a demokratáknál Bernie Sanders vermonti szenátor meglepetésre nyert Indianában, ezzel ugyan csökkentette hátrányát Hillary Clintonnal szemben, de az egykori külügyminiszter magabiztosan vezet a versenyben. A novemberi elnökválasztáson nagy valószínűséggel Donald Trump és Hillary Clinton közül kerül ki az Egyesült Államok következő elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!