2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Külföld

Trump engedményeket adott, a demokratáknak nem kellett

Kompromisszumot ajánlott az amerikai elnök a demokratáknak az Egyesült Államok déli határán felépítendő kerítésért cserébe, hogy feloldják az 5 hete tartó kormányzati leállást. Donald Trump engedményeket ajánl fel azoknak, akik fiatalkorúként, illegális bevándorlóként léptek be szüleikkel az Egyesült Államokba. Őket jelenleg egy speciális program védi a kiutasítástól, ezt Trump korábban le akarta állítani. Az elnök továbbá további 3 évre kiterjeszti az átmeneti menekültstátuszban lévők vízumát is. A kérést a demokraták elutasították.

  • Trump engedményeket adott, a demokratáknak nem kellett

Állampolgári eskütétel a Fehér ház Ovrális irodájában. A bevándorlók az amerikai elnök, alelnök és a belbiztonsági minisztere előtt tettek fogadalmat, majd kapták meg az állampolgárságot. „Nincs nagyobb megtiszteltetés és kiváltság annál, hogy valaki amerikai állampolgár legyen. Az egész ország tárt karokkal és örömmel fogadja önöket. Tudom, hogy mindig emlékezni fognak erre a napra. Megtiszteltetés önökkel lenni” – így Trump.

Az ünnepség után jelentette be az amerikai elnök a kompromisszumos javaslatát a demokratáknak, hogy feloldják az 5 hete tartó részleges kormányzati leállást. Emiatt 800 ezer dolgozó nem kapott fizetést már öt hete. Donald Trump az Egyesült Államok déli határán 5,7 milliárd dollárból felépítendő kerítésért cserébe ideiglenes védelmet ajánl az illegális bevándorlók Amerikában felnőtt gyermekeinek, illetve a háborúk és a természeti katasztrófák elől menekülőknek.

„Két további eleme van a tervemnek. Az egyik, hogy 3 évre védelmet kap a DACA-programban résztvevő 700 ezer személy, akiket fiatalon törvényellenesen hoztak be a szüleik sok évvel ezelőtt. Az a hosszabbítás munkavállalási engedélyt, társadalombiztosítási számot biztosít a számukra, a legfontosabb, hogy nem utasítják ki őket” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

A képviselőházban többségben lévő demokraták viszont elutasítják az elképzelést, szerintük ebben nincs semmi kompromisszum, hiszen az amerikai elnök akarja megszüntetni a menekültprogramot.

„Trump elnök minden lehetséges módon próbálja elérni a célját. Fejébe vette, hogy a kábítószerkereskedelemmel és az útlevél nélküliekkel szemben egyetlen megoldás létezik, a fal” – ezt már egy, menekülteket támogató szervezet tagja mondja Mexikóban.

De csalódottan fogadták a bejelentést a szegény latin-amerikai országból érkező menekültek is.

„Falat akar építeni. De előtte meg kellene vizsgálnia a helyzetet, a problémákat, ami miatt az Egyesült Államokba szeretnénk eljutni. ... Ha valaki az Egyesült Államokba akar eljutni, azt nem azért teszi, hogy ártson az országnak, hanem azért, mert ebben a gyönyörű országban lehet dolgozni a családunkért” – így egy hondurasi menekült.

A  migránskaravánok tagjai még tavaly ősszel vágtak neki az útnak, hogy eljussanak Amerikába. A többségük visszafordult a mexikói határon tapasztalt nehézségek miatt. 2500-an lehetnek még azok, akik kitartanak, és vagy a hivatalos beengedésre várnak, vagy pedig nekivágnak, hogy illegálisan jussanak az Egyesült Államok területére.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!