2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump kalapácsa lecsapott a Közel-Keleten

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 08:22, frissítve: csütörtök 09:38

A kalapácsmódszert használja a Közel-Keleten Donald Trump. Az amerikai elnök döntése nemcsak Izraelnek ajándék, hanem az Iszlám Államnak is – írja a német sajtó. Egyre többen látják be, hogy Izrael az erősebb. Nemzetközi lapszemle.

A kalapácsmódszer – ezzel a címmel közölt kommentárt a Der Spiegel az amerikai elnök döntéséről, miszerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda helyezi át a nagykövetségét. A német lap szerint Donald Trump fütyül az érdekek kiegyenlítésére, nem számítanak neki mások, az ő világában csak az erősebbnek van joga, ezt demonstrálta mostani döntésével is. Az elemzői konszenzus szerint Jeruzsálem státusa a lehető legkényesebb kérdés, Trump ezt mondta fel. Ő és barátja, az izraeli miniszterelnök nyomás alá helyezik a palesztinokat, ők akarják diktálni a feltételeket; Donald Trump Izrael javára konstruál tényeket, és az európai aggodalmakat éppúgy semmibe veszi, mint a palesztin igényeket – írja a szerző. A döntés valószínűleg újabb problémákat okoz a Közel-Keleten, és olajat önt a tűzre az iszlám világban – teszi hozzá.

Jeruzsálem elismerése: Trump ajándéka Izraelnek és az Iszlám Államnak – ezt a címet adta kommentárjának a Der Standard. Az osztrák lap szerint ez a kérdés elsősorban érzelmi, és mint ilyen, nagyon képes megmozgatni az utcákat, lehetőséget teremt ugyanis arra, hogy az emberek kiéljék egy ismert ellenséggel szembeni frusztrációjukat és dühüket. A térség radikális erői ezt próbálják majd mobilizációs eszközként használni, ebből a szempontból Trump lépése áldás az Iszlám Államnak, az Al-Kaidának és természetesen Iránnak – írja a Der Standard.                        

Habár az iszlám világban nagy a felzúdulás Trump döntése miatt, mégsem olyan nagy, mint amilyen néhány évvel ezelőtt lett volna – állítja kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A központi arab országokban a reakciók enyhébbek lesznek, mint az iszlám periférián, előbbiek, például Szaúd-Arábia és Egyiptom, ugyanis már kiegyeztek Izraellel, és most tiltakoznak ugyan a döntés ellen, nem tesznek ellene semmit – írja a cikk. A palesztin konfliktusnak ma már nincs olyan szerepe az arab világban, mint régen, hiszen az arab tavasz óta az emberek magukkal vannak elfoglalva, egyes államok pedig a túlélésért küzdenek. Egyre többen látják be, hogy az izraeli–palesztin konfliktusban Izrael az erősebb, az izraeli telepespolitika pedig egyre inkább illúzióvá tette a kétállami megoldást, azaz a palesztin állam létrejöttét – írja a szerző.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!