2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Trump határlezárást helyezett kilátásba a menekültkaraván miatt

Közép-amerikai országokból származó illegális bevándorlókat vett őrizetbe a mexikói rendőrség. Háromezren keltek át Guatemalából, hogy az Egyesült Államok felé tartó nagyobb migránskaravánhoz csatlakozhassanak. Donald Trump megismételte, hogy nem engedi be a csoportot az Egyesült Államokba, és újabb 800 katonát küld a mexikói határra.

  • Trump határlezárást helyezett kilátásba a menekültkaraván miatt

A migránskaraván második hulláma is elérte Guatemalát. A kisebb csoport a már Mexikóban járó több ezres menet nyomában jár. Abban bíznak, hogy a nagy nyomás miatt az amerikai elnök majd enged és bevándorlási reformot hajt végre.

„Ez a sok ember, van, aki Tijuanába, van aki Nuevo Laredo-ba, Piedras Negrasba, mások pedig az Egyesült Államok határához mennek, hogy nyomást gyakoroljanak Donald Trump kormányára, hogy bevándorlási reformot tárgyaltasson a szenátusban és a demokraták és a republikánusok vitázhassanak róla” – mondta egy hondurasi menekült.

A korábbi 3500 fős csoport egy héten belül Mexikó fővárosába érhet. A közép-amerikai ország kormánya ideiglenes személyi okmányokat és munkalehetőséget ígért azon migránsok számára, akik menedékjogért folyamodnak Mexikóban.

„Mexikóban orvosi ellátásban részesülhetnek és még a gyermekeiket is iskolába küldhetik. Emellett átmeneti személyi okmányokat is adunk a hivatalos papírmunkához, ami a migrációs helyzetük szabályozásához szükséges. Ez a dokumentum szükséges ahhoz, hogy be-, illetve kiléphessenek a Chiapas és Oaxaca állambéli menedékhelyekről, amikor csak szeretnének. És még valami nagyon fontos, aki részt vesz a programban, az hozzáférést kap az átmeneti munkaügyi programhoz is” – mondta Enrique Pena Nieto, mexikói elnök.

Ahhoz, hogy az integrációs programban részt vehessen a kérelmezőnek a két déli állam – Chiapas és Oaxaca közül valamelyikben kell tartózkodnia. Azokat a migránsok, akik nem vesznek részt a programban, a hatóságok deportálják. A mexikói kormány szerint eddig 1700 migráns folyamodott menedékkérelemért, miközben többen vissza is fordultak. A 3500 fős karaván közel kétharmada hondurasi állampolgár. Az egyik szervező szerint attól függetlenül is folytatják az útjukat, hogy hányan maradnak Mexikóban vagy fordulnak vissza.

„Ez valószínűleg Donald Trump parancsa. Mindenki tudja. Mindenkinek világos? Ez egy kísérlet arra, hogy elnyomják és megfékezzék a migrációt. Nincsenek megoldások és célok a mexikói javaslatban. Mi mindig békésen megyünk és folytatni is fogjuk. Arra kérjük az új kormányt, hogy ne tartsa vissza azokat az embereket, akik már úton vannak. Nekik nemzetközi jogaik vannak” – mondta a karaván egyik szervezője.

Donald Trump azzal fenyegette meg a migránsokat, hogy lezárja a mexikói–amerikai határt. Az amerikai hatóságok közben bejelentették, hogy ezer katonát küldenek a határra.

Az amerikai védelmi miniszter a határ kaliforniai részére látogatott, hogy a két országot elválasztó falépítést tekintse meg.

„Ha átszöksz a határunkon, feltartóztatunk és visszaküldünk. Mint ahogy tudják a karaván körülbelül 1000 mérföldre van innen és a következő napokban bejelentéseket fogunk tenni a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban. Ezekről éppen most egyeztetünk a saját jogrendszerünk szerint, hogy biztosítsuk, hogy minden jogszerűen menjen és, hogy azok, akiknek nincs joga az országunkban tartózkodni elfogjuk és gyorsan kitoloncoljuk” – mondta Kirstjen Nielsen, amerikai védelmi miniszter.

Donald Trump korábban bejelentette, hogy csökkenti a Hondurasnak, Salvadornak és Guatemalának szánt támogatások mennyiségét, amiért a közép-amerikai országok nem tudták megakadályozni állampolgáraikat abban, hogy elhagyják országukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!