2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Trump győzelméért avatkozhattak be az oroszok

2016. december 10., szombat 17:27, frissítve: szombat 17:34

Az amerikai hírszerzés szerint Donald Trump győzelme érdekében avatkozott bele az elnökválasztásba Oroszország. A The Washington Post cikke alapján a CIA több olyan személyt is azonosított, akik kapcsolatban álltak az orosz kormánnyal, és átadták a Demokrata Párt feltört szervereiről származó e-maileket a WikiLeaksnek.

Több mint egy hónap telt el az elnökválasztás óta, de Donald Trump még mindig mámoros a győzelemtől. Ezúttal az egyik billegő államban, Michiganben köszönte meg a támogatást. Trump sikeréhez nemcsak az amerikai választók járulhattak hozzá, hanem Moszkva is – a CIA jelentése szerint. Az amerikai hírszerzés úgy tudja, hogy orosz hekkerek közreműködésével kerültek nyilvánosságra azok az e-mailek, amelyek leleplezték a demokraták hatalmi harcait.

A leköszönő elnök, Barack Obama vizsgálatot rendelt el a törvényhozás nyomására. „Az elnök úr egyértelművé tette, hogy az ilyen rosszindulatú kibertevékenységeknek nincs helyük a nemzetközi közösségben. Sajnos az ilyesmi nem újdonság Moszkva részéről, már évek óta csinálják ezt: próbálnak beavatkozni a választásokba és hasonló tevékenységeket folytatnak Európában és Ázsia-szerte. Úgyhogy sajnos régóta íródik az oroszok bűnlajstroma. De Obama elnök úr egyértelművé tette Putyin elnök úrnak, hogy ez elfogadhatatlan” – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője.

Egyelőre nem bizonyítható, hogy maga Vlagyimir Putyin adott parancsot a hekkertámadásra, a WikiLeaks-alapító Julian Assange pedig tagadja, hogy az orosz kormánynak köze volt a kiszivárogtatásokhoz. Donald Trump munkatársai a CIA hitelességét kérdőjelezték meg, amikor arról beszéltek, hogy az amerikai hírszerzésnél ugyanazok az emberek dolgoznak, akik az iraki háború előtt elhitették a világgal, hogy Szaddám Huszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!