2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Trump fia tárgyalt az oroszokkal

2017. július 10., hétfő 10:44, frissítve: hétfő 12:56

Donald Trump fia tárgyalt az oroszokkal tavaly arról, hogy miként lehetne lejáratni az elnökválasztás előtt a rivális jelöltet, Hillay Clintont. A New York Times szerint egy orosz ügyvédnő fogadta Trumpékat tavaly júniusban, de ekkor még érdemi információkat nem osztottak meg Clintonnal kapcsolatban. A találkozót Trump azóta leváltott tanácsadója hozta össze, aki korábban ukrán és orosz oligarchákkal is kapcsolatban állt.

Egy orosz ügyvédnővel találkozott 2016 júniusában Donald Trump nagyobbik fia a New York-i Trump-toronyban, mindössze két nappal az után, hogy apja elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét. Az ifjabb Donald mellett a Trump-kampány akkori menedzsere és az elnök veje is ott volt. Erről a The New York Times című amerikai napilap írt három névtelenséget kérő fehér házi tanácsadóra hivatkozva. A cikk szerint az ügyvédnő, Natalija Veszelnyickaja azt állította magáról, hogy kapcsolatban áll a Kremllel és még a választás előtt terhelő dokumentumokat ígért apja riválisáról, Hillary Clintonról, a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. A találkozót négy korábbi amerikai elnök tanácsadói is aggályosnak tartják.

„Kétségtelen, hogy ez nagyon problematikus, és sok amerikai fejében közvetlenül összekapcsolódik azzal a kapcsolattal, amelyet az elnök Vlagyimir Putyinnal épít” – mondta egy korábbi elnöki tanácsadó, David Gergen.

Az előző amerikai elnök igazságügyi minisztere szerint is kérdéseket vet fel a találkozó.

„Az ember nem megy oda az oroszokhoz, hogy a politikai ellenfeléről szerezzen ellenzéki információkat. Ez olyan, mintha a odamennék a kerítéshez, hogy tévét vegyek, és azt állítanám, nem tudtam, lopott árut vásárolok” – fogalmazott Richard Painter volt amerikai igazságügyi miniszter.

Egy korábbi CIA-ügynök szerint nem lett volna szabad figyelmen kívül hagyni a Trump-stábnak, hogy az oroszok már régóta próbálják befolyásolni az amerikai választásokat.

„Az oroszok a 90-es évek közepe óta be akartak avatkozni a választásunkba. Láttam ezt, és ez olyan ügy, amelyre jobban oda kellett volna figyelnünk, és a Trump-kampánystábnak tudnia kellett volna erről” – mondta Bob Baer korábbi CIA-ügynök.

Ifjabb Donald Trump közleményben ismerte el, találkozott a hölggyel, aki elmondása szerint közölte, hogy információi vannak Oroszországgal kapcsolatban álló személyekről, akik finanszírozták a Demokrata Országos Bizottságot és támogatták Hillary Clintont.

„Kijelentései homályosak, kétértelműek voltak, semmi értelmük nem volt. Nem mondott részleteket, nem adott át vagy ajánlott semmilyen részletet. Hamar világossá vált, hogy nincsenek érdemi információi” – írta az elnök fia.

Szerinte hamar kiderült, hogy a 20-30 perces találkozó igazi témája orosz gyerekek örökbefogadása volt, a megbeszélések szervezője bocsánatot kért a Trump fiútól, amiért az idejét rabolta. A közlemény alapján ezt nem követte újabb találkozó, és apja, az azóta elnökké választott Donald Trump nem tudott semmit az egészről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!