2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump fia máshogy csinálná, apja dicséri

2017. július 12., szerda 08:43, frissítve: szerda 08:50

Megdicsérte fiát az amerikai elnök, amiért közzétette levelezését. Ifjabb Donald Trump azután hozta nyilvánosságra e-mailjeit, hogy kiderült: apja elnökválasztási kampánya idején találkozott egy orosz ügyvédnővel, akinek állítólag terhelő bizonyítékai voltak a demokrata elnökjelöltről, Hillary Clintonról. A CIA szerint Oroszország nem először akart beavatkozni az amerikai elnökválasztásba. A szenátus bizottsági meghallgatást követel.

Ifjabb Donald Trump a Foxnak adott televíziós interjújában elismerte, hogy ma már másként cselekedne mint akkor. Donald Jr. maga tette közzé levelezését, hogy bizonyítsa, nem a választás szándékos befolyásolása miatt találkozott egy orosz jogásznővel, akinek állítása szerint olyan információi voltak, amivel befolyásolni lehet az elnökválasztás eredményét.

„Visszagondolva bizonyos dolgokat egy kicsit másképp csináltam volna. Mindez az oroszmánia előtt történt, még azelőtt, hogy a sajtó felkapta volna. Számomra ez inkább kutatás volt – nekik volt valami információjuk –, talán szerettem volna konkrét bizonyítékot a híresztelésekre, amiket évek óta hallottunk és vizsgáltunk, már a kampány előtt is. Azt hiszem, meg akartam bizonyosodni róla, de nem volt semmi következménye, és a találkozó sem erről szólt” – mondta az ijfabb Trump.

A találkozóra az ifjabb Trumpot elkísérte apja két bizalmasa, Paul Manafort kampányfőnök és Jared Kushner, az elnök veje és tanácsadója. Az e-mailek az első konkrét bizonyítékok arra, hogy Trumpék orosz segítséget vettek igénybe az elnökválasztási kampányban. Az ügyben az FBI nyomoz, az amerikai törvényhozás pedig vizsgálódik. Demokrata képviselők az ifjabb Trump bizottsági meghallgatását követelik.

„A bizonyítékok egyre inkább azt mutatják, hogy megkíséreltek összejátszani. A kérdés csak az, hogy milyen messzire jutottak el, és hogy a felek mennyire merültek bele. De amikor a Trump-kampány ilyen magas rangú embereiről van szó – és ők vettek részt ezen a találkozón –, nyitva kell tartani a szemünket” – mondta Adam Schiff republikánus képviselő, a washingtoni hírszerzési bizottság egyik tagja.

A CIA igazgatója szerint nem először fordulna elő, hogy az oroszok befolyásolni akarják az amerikai elnökválasztásokat.

„Az ellenlábasaink fenyegetése, hogy befolyásolják a választásunkat, nagyon is valós, az oroszok pedig igenis megtették 2016-ban. Megtették 2012-ben és a 70-es években is. Voltak, akiket megrémített és sokkolt, hogy az oroszok meg akarták fordítani az eredményt úgy, ahogy nekik megfelel. Ezt már nagyon régóta csinálják, nekünk pedig az a feladatunk, hogy megvédjük magunkat ettől” – mondta Mike Pompeo.

Donald Trump közben közleményben dicsérte meg a fiát, amiért nyilvánosságra hozta az e-mail-váltást. Szóvivője útján azonban azt is üzente, hogy már túl régóta foglalkozik a közvélemény az orosz kapcsolattal.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy jövő héten Washingtonban tárgyal az orosz külügyminiszter helyettese. Szergej Rjabkov az amerikai külügyminiszter helyettesével tárgyal, minden bizonnyal erről az ügyről is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!