2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Trump ellen tüntettek New Yorkban

,

2016. december 19., hétfő 08:40, frissítve: hétfő 11:54

A nemzetközi migránsnapra emlékezve demonstrált a New York Immigration Coalition civil szervezet, mely szóvá tette, hogy amióta Donald Trumpot elnökké választották, 32 százalékkal megnövekedett a gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban. A tiltakozás után a tömeg Manhattan utcáin vonult végig.

A városi bevándorlási koalíció szervezte a tiltakozást a republikánus megválasztott elnök ellen a nemzetközi migránsnap alkalmából.

„A rendíthetetlen szolidaritás üzentével jöttem a Halljuk a közösség hangjáttól. Miért? Mert bevándorlók vagyunk. Miért? Mert egy olyan szervezet vagyunk, ami 20 éve létezik. Nők, akik a segélyezési reform ellen harcolnak. Láttam ezeket a taktikákat korábban. Minek hívtak minket? Segély királynőknek” – hangoztatta a pódiumon egy tüntető.

Egy másik felszólaló párhuzamot vont Trump megválasztása és a gyűlöletbeszéd elterjedése között. „Mióta Donald Trumpot megválasztották, a gyűlöletbűnök száma 32 százalékkal nőtt. Mit jelent ez? Hogy Donald Trump maga a gyűlölet” – emelte ki egy demonstráló nő.

A nagygyűlés után a tüntetők végigvonultak Manhattan utcáin.

Közben tanácskozásra gyűlnek Észak-Karolinában az elektorok, akik ma ténylegesen megválasztják az Egyesült Államok elnökét.

„Szó szerint, két halomnyi levélben kérnek arra engem, hogy változtassam meg a szavazatomat Donald Trumpról Hillary Clintonra” – mondta Glenn Pinckney elektor. Amerika-szerte ismeretlenek arról győzködik az elektorokat, hogy az utolsó pillanatban változtassanak döntésükön. Voltak, akiket meg is fenyegettek.

Csak úgy, mint az Egyesült Államok más helyein, Raleigh-ben is tüntetők demonstráltak Donald Trump megválasztása ellen. „Legalább tudni fogják, hogy sokan közülünk hogyan éreznek a tekintetben, hogy Trump nem az a fajta jelölt, akit szeretnénk, ha a világ előtt képviselne, vagy akire azt mondanám az unokámnak, hogy egy ilyen ember vezesse az országot” – mondta egy tüntető.

Donald Trump ugyan bő kétmillióval kevesebb szavazatot szerzett, de jóval több tagállamban nyert Hillary Clintonnál, így elméletben 306 elektori szavazatra számíthat az 538 fős testületben, ahol 270 szavazatra van szüksége a győzelemhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!