2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Trump csőre töltve, Merkel békésen oldaná meg a koreai helyzetet

2017. augusztus 11., péntek 20:54

Amerika csőre töltötte fegyvereit arra az esetre, ha Észak-Korea meggondolatlanságot követne el – írta ki Twitter-oldalára az amerikai elnök. Donald Trump rövid üzenetében tudatta: Amerika felkészült a katonai megoldásra is, de reméli, hogy az észak-koreai vezető a diplomáciai megoldást választja. Közben a német kancellár a politikai megoldást sürgeti.

Guam 3500 kilométerre van Észak-Koreától, a rezsimnek van olyan rakétája, ami elméletben elér idáig, de nem lehet pontosan célozni vele, és atomtöltet sem fér rá. A térségben rutinszerűen szállnak fel a vadászrepülők az amerikai Anderson légibázisról.

„A bombázók folyamatos jelenléte biztosítja a szövetségeseinket, és elijeszti az ellenségeinket. A külügyminiszter, a nagy méltóságú Tillerson úr valamelyik nap itt járt, és azt mondta, nincs jelenleg észak-koreai fenyegetés” – jelentette ki Chris Occhiuzzo alezredes.

Amerika erejét emlegeti Donald Trump is. A hét elején tűzviharral fenyegette meg Észak-Koreát, ha tovább folytatják a rakétateszteket, most pedig ezt megismételte.

„Az amerikaiak nyugodtak lehetnek. Ha Észak-Korea tényleg megpróbálna elpusztítani minket vagy a szövetségeseinket, akkor kezdhetnek félni. Nagyon félni. Mondom, mi van. Az fog velük történni, ami nagyon ritkán történt meg más országgal. Oké? Túl régóta fenyegetik a világot” – szögezte le az amerikai elnök.

Nem sokkal később az amerikai elnök a Twitteren még sarkosabban fogalmazott. Azt írta: a katonai megoldás előkészítve, betöltve és kibiztosítva, ha Észak-Korea bután cselekedne.

Trumpnál kifinomultabban fogalmaz a külügy- és védelmi miniszter is. Szerintük az amerikai hadsereg megelőző csapást nem intéz Észak-Korea ellen. Orosz és kínai közvetítéssel viszont tárgyalnának Koreával.

„Szerintem mindenki tudja, hogy nekem a katonai megoldás kidolgozása a feladatom. Ettől függetlenül a tárgyalásokat a külügyminiszter és az ENSZ-nagykövet vezeti: Amerika elsősorban diplomáciai megoldást keres” – jelentette ki James Mattis védelmi miniszter.

 

A német kancellár szerint semmi szükség nincsen a katonai készültségre. Angela Merkel szerint a két ország háborús retorikája rossz irányt mutat.

„Nem látom a katonai megoldást erre a konfliktusra, inkább abban a munkában hiszek, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai végeznek, a szankciókat Észak-Koreával szemben. Mindezek felett az érintett országok, különösen az Egyesült Államok és Kína, de Dél-Korea és persze Japán szoros együttműködése lényeges. Németország komoly szerepet vállalna egy lehetséges nem katonai megoldásban” – ismertette Merkel.

Dél-Koreaiakat egyelőre nem rémíti meg a fenyegetés. Bár 19 ezer óvóhely áll rendelkezésre metrómegállókban, aluljárókban és parkolóházakban, sokan most értesültek arról, hogy egyáltalán léteznek ezek a létesítmények.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!