2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Trump célja a béke

2017. május 23., kedd 18:18, frissítve: kedd 18:30

Az amerikai kormányzat célja, hogy tartós békét teremtsen az izraeliek és palesztinok között. Erről Donald Trump beszélt előbb Betlehemben, aztán Jeruzsálemben, de konkrét békeprogramot nem ismertetett. Az amerikai elnök Izraelben kritikát kapott azért is, mert sajtóhírek szerint izraeli ügynököket fedett fel az orosz külügyminiszter előtt. Trump orosz kapcsolatait odahaza három nyomozás vizsgálja.

Donald Trumptól várnak segítséget palesztin tüntetők. Szeretnék, ha az amerikai elnök szóvá tenné az izraeli börtönviszonyokat. Palesztinok egy csoportja egy hónapja éhségsztrájkol az izraeli fogva tartás körülményei ellen.

„Azért tüntetünk, mert az amerikai elnök ma Betlehemben van. Azt reméljük, hogy mivel Amerika Izrael stratégiai partnere, talán ők képesek lesznek nyomást gyakorolni, hogy a palesztinok emberi- és politikai jogait is tiszteletben tartsák” – mondta egy tüntető, Mohammad Al-Jaafri.

Trump a palesztin elnökkel tárgyalt a ciszjordániai városban.

„Az ártatlanok védelme érdekében a legkülönbözőbb nemzetek képesek összefogni. A Közel-Keleten békét és stabilitást kell teremteni. A kormányom célja, hogy létrehozzunk egy ilyen szövetséget Izrael és a palesztinok között, és ehhez ez az út is hozzájárult” – mondta Trump, aki azt már nem részletezte, hogy miként érné el a zsidók és a palesztinok megbékélését.

Trump a palesztin kitérő után visszatért Izraelbe, ahol a holokauszt áldozataira emlékezett. A Szentföldről a Vatikánba utazik tovább, ahol fogadja a pápa. A következő állomás Brüsszel, ahol az amerikai elnök felszólal a NATO-csúcson.

„Ha Trump nem mond semmi hülyeséget, akkor minden rendben lesz, nem kell aggódni” – mondta egy amerikai turista, Giovanni Mottala.

Aggodalomra mégis van oka Trumpnak. Az Egyesült Államokban nem állt le az elnök és az orosz kapcsolatát vizsgáló nyomozás. Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn nem hajlandó dokumentumokat átadni a törvényhozás vizsgálóbizottságának. Flynn az amerikai gazdasági szankciókról folytatott tárgyalásokat a washingtoni orosz nagykövettel. Korábban együttműködést ígért – a büntetlenségért cserébe.

„Csalódott vagyok, amiért Flynn nem nyújtotta át a dokumentumokat. Tudom, hogy ehhez joga van, de amikor Hillary Clintonék ugyanerre hivatkoztak, Trump stábja azt mondta, ha valaki magára nem akar terhelő vallomást tenni, az annak a jele, hogy bűnös” – mondta a hírszerzési bizottság vezetője, Mark Warner.

A kongresszus munkájának akadályozásáért Trump volt tanácsadója börtönt is kaphat. Trump orosz kapcsolatait az FBI is elemzi, az igazságügyi minisztérium pedig kénytelen volt független és pártatlan ügyészt megbízni annak a vizsgálatával, hogy az elnök valóban az orosz szál miatt váltotta-e le az FBI igazgatóját. Ha igen, akkor alkotmányos felelősségre vonási eljárás indulhat Trump ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!