2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Trump bekeményítene Észak-Koreával szemben

2017. április 25., kedd 15:06, frissítve: kedd 15:57

Az Egyesült Államok atom-tengeralattjárót küldött Dél-Koreába, miután az északi kommunista állam hadgyakorlatot tartott. Szöuli értesülések szerint Phenjan ezzel ünnepelt a hadsereg megalapításának nyolcvanötödik évfordulója alkalmából. Megfigyelők szerint Észak-Korea újabb nukleáris kísérleti robbantásra és rakétakísérletekre készül. Válaszul a japán és az amerikai hadsereg közös gyakorlatot kezdett, és a térségbe vezénylet egy tengeralattjárót is.

Az amerikai hadsereg Michigan atom-tengeralattjárója érkezett Dél-Koreába. A harci járművet fedélzetén több mint 150 Tomahawk rakétával küldték a térségbe, hogy csatlakozzon a közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlathoz, illetve hogy közvetlen közelről felügyelhessen egy esetleges újabb rakétakísérletet. A kommunista ország közölte, készen áll, hogy egyetlen csapással elsüllyessze a hadgyakorlaton részt vevő amerikai repülőgép-hordozót. „Az Egyesült Államok kihúzta a kardját, hogy legyilkoljon bennünket, mi is kihúzzuk az igazságunk nagy kardját, és a végsőkig harcolni fogunk. Erős és forradalmi erőink segítségével megöljük az amerikai imperialistákat” – jelentették az észak-koreai híradóban a tengeralattjáró feltűnését.

A Koreai-félszigeten hetek óta egyre feszültebb a hangulat, a hónap közepén Észak-Korea sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. Emiatt Washington nyíltan megelőző csapással fenyeget, az északi rezsim pedig atomcsapást is kilátásba helyezett. A feszült helyzetről Japánban tárgyalt 3 térségbeli ország képviselője.

„Határozottan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy hagyjon fel további stratégiai provokációkkal. Ha Észak-Korea figyelmeztetésünk ellenére továbblép, akkor egyetértettünk abban, hogy kemény büntető lépéseket hozunk, amelyet nem lesz képes elviselni” – mondta Kim Hongkjun, a Koreai-félsziget békéjét és biztonságát érintő ügyekben illetékes dél-koreai küldött.

A japán külügyminisztérium ázsiai és óceánügyi hivatalának főtitkára kijelentette: országa egyetért Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal abban, hogy elfogadhatatlan Kim Dzsongun észak-koreai vezető fenyegetése. Kanaszugi Kendzsi szerint az amerikai politikai változástól függetlenül egyetértés van abban, hogy szükség van az amerikai–japán szövetség elrettentő erejére és arra, hogy ezt a szövetséget megerősítsék.

A kommunista országgal szembeni hatékony fellépés érdekében Kína bevonását sürgette az amerikai különleges képviselő. Joseph Yun szerint ugyanis az Egyesült Államoknak kulcsfontosságú szerepe van az ilyen ügyekben. „Az ENSZ BT számos határozatot hozott, minden tagállam elfogadta, ezért ezeket életbe kell léptetni. Ezt elsőként azt kérnénk, hogy azok az országok is tegyék ezt meg, amelyek proaktívabbak is lehetnek a Biztonsági Tanács határozatainak betartása érdekében” – mondta a diplomata.

Közben az amerikai elnök a Biztonsági Tanács ENSZ-nagyköveteinek a Fehér Házban kijelentette, keményebb szankciókat vár az észak-koreai fenyegetésekkel szemben. Donald Trump szerint a kommunista ország veszélyt jelent a világra, és erre megoldást kell találni. A helyzet komolyságát az is jelzi, hogy szokatlan módon a Fehér Ház szerdára az egész szenátust meghívta egy Észak-Koreáról szóló tájékoztatóra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!