2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Trump diplomáciai katasztrófát okozott

,

2016. december 3., szombat 08:30, frissítve: szombat 19:53

Még be sem iktatták elnöknek, máris diplomáciai botrányt okozott Donald Trump. A kínai kormány tiltakozását fejezte ki, miután a megválasztott elnök fogadta a tajvani államfő telefonos gratulációját. Az amerikai elnökök az elmúlt évtizedekben nem beszéltek közvetlenül tajvan vezetőivel, tartották magukat az egy Kína elvhez és nem ismerték el a szigetország függetlenségét.

Ezúttal Kínát haragította magára egy internetes üzenettel Donald Trump. A megválasztott amerikai elnök a Twitter-oldalán büszkélkedett azzal, hogy már a tajvani elnök is gratulált neki a győzelemhez. A telefonbeszélgetéssel azonban több évtizedes diplomáciai protokollt sértett meg, hiszen Kína nem ismeri el a szigetország függetlenségét. A kínai kormány ennek megfelelően sértésnek vette a beszélgetést, és figyelmeztették Trumpot, hogy ne keltsen fölöslegesen feszültséget országaik között.

„A tajvani vezetés kicsinyes csele nem változtat az egy Kína politikán, amit a nemzetközi közösség és az Egyesült Államok is elismer” – jelentette ki a kínai külügyér.

Hivatalosan az Egyesült Államok is Kína részének tekinti Tajvant, de közben katonailag támogatják a szigetországot. A pekingi vezetés már többször leszögezte, hogy akár fegyverrel is kész megakadályozni Tajvan elszakadását. A helyzetet az is bonyolítja, hogy Trumpnak sajtóhírek szerint üzleti érdekeltségei vannak a szigetországban.

„Fontos megemlíteni, hogy novemberben Trump cégének képviselői Tajvanon tárgyaltak egy ingatlanüzletről. A diplomáciai fejleményeket látva fel kell tenni a kérdést, hogy van-e összeférhetetlenség” – így John Garamendi demokrata képviselő.

A leendő Trump-kormány és a kínai vezetés között további konfliktusokat okozhat, hogy Trump a kampányban kereskedelmi háborúval fenyegette meg az ázsiai országot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!