2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump annyira szeretne Kim Dzsongun barátja lenni

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 13:38, frissítve: vasárnap 20:39

Az amerikai elnök közben Vietnámból a Fülöp-szigetekre utazott, ahol a több ezer embert meggyilkoltató Rodrigo Dutertével fűzné szorosabbra a kapcsolatát.

Szinte barátként köszöntötte egymást az amerikai és az orosz elnök a vietnami Danangban, az ázsiai gazdasági együttműködési szervezet találkozóján. Az eredeti tervek szerint Vlagyimir Putyin és Donald Trump külön is tárgyalt volna egymással. Ám a megbeszélés elmaradt, amit az orosz elnök a helyszínen nem tett szóvá. Egy nappal később viszont a Kreml szóvivője elkezdte az amerikaiakat hibáztatni a találkozó meghiúsulásáért. Moszkva szerint az amerikaiak nem mentek bele abba, hogy Putyin és Trump orosz területen, minden bizonnyal valamelyik vietnami orosz diplomáciai kirendeltségen üljön asztalhoz.

A vietnámi kommunista párt főtitkára fogadta Donald Trumpot ázsiai körútja legutóbbi állomásán, Hanoiban. Vietnám háborús ellenségből mára fontos amerikai szövetségessé vált, és mindkét ország árgus szemekkel figyeli Kína egyre növekvő befolyását a térségben.

Az amerikai elnök most elsősorban nem erről, hanem üzleti ügyekről egyeztetett a délkelet-ázsiai ország vezetésével. Trump azt szeretné, ha ugyanannyi vietnámi pénz áramolna az Egyesült Államokba, mint fordítva. A két szám között most 32 milliárd dollár a különbség.

„Azt szeretnénk, ha Vietnám vásárolna tőlünk. Meg kell szabadulnunk a kereskedelmi egyensúlyhiánytól, nem tarthat tovább. Ettől eltekintve szerintem fantasztikus lesz a kapcsolatunk a következő sok-sok évben” – emelte ki Trump.

Minden idők legtöbbet twitterező politikusa Ázsiában sem hanyagolja el a mikroblogot. Trump vietnámi tartózkodása során Észak-Koreától kapott olyan üzenetet, amelyre muszáj volt reagálnia.

Phenjan egy közleményben „vén bolondnak” nevezte Donald Trumpot, ő pedig ezt kikérte magának – de nem azt, hogy bolondnak nevezték, hanem azt, hogy vénnek.

„Miért sért meg engem azzal Kim Dzsongun, hogy öregnek nevez, amikor én soha nem mondanám rá, hogy alacsony és kövér? Én annyira szeretnék a barátja lenni, és talán egy nap ez össze is jön!” – írta Trump, majd újságírói kérdésre meg is erősítette ezt a szándékát.

„Minden lehetséges, az életben történnek furcsa dolgok. Ez is furcsa lenne, de lehetséges. Ha megtörténne, az jó lenne Észak-Koreának és az egész világnak. Nem tudom, hogy tényleg barátok leszünk-e, de nagyon szép lenne, ha így lenne” – nyilatkozta.

Nemcsak a kommunista diktátorral barátkozna Trump, hanem a Fülöp-szigetek elnökével is. Az ázsiai körút következő állomásán az a Rodrigo Duterte látja őt vendégül, akinek a drogháborúja nevében már több ezer filippínót öltek meg, és Duterte nemrég azzal is dicsekedett, hogy tizenévesen ő maga is gyilkolt.

Trump látogatása ellen előbb békés, majd egyre erőszakosabb tüntetéssel tiltakoztak helyi baloldali szervezetek.

„Trump nem barátja a filippínó népnek. Háborút hoz, gazdasági korlátozásokat, a Fülöp-szigetekre akarja hozni az amerikai terrorellenes háborút, és minket is bele akar rángatni az észak-koreai konfliktusba, ismét amerikai támaszpontokat építene az országunkban. Ezek pedig nem a mi népünk javát szolgálják” – mondta az egyik szervező csoport vezetője.

Donald Trump a Fülöp-szigeteken a délkelet-ázsiai országok szervezetének csúcstalálkozóján vesz részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!