2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump: Álhír a második Putyin-találkozó

2017. július 19., szerda 21:42, frissítve: csütörtök 08:11

Volt egy titkos tárgyalás is Vlagyimir Putyin és Donald Trump között a hamburgi G20-csúcson. A nem hivatalos találkozó állítólag egy órán keresztül tartott. Donald Trump álhírnek nevezte a találkozóról szóló cikkeket. Eközben kész vallomást tenni az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága előtt az az orosz ügyvédnő, aki a kampányban állítólag terhelő információkat ígért Hillary Clintonról.

Az amerikai sajtó fehér házi információk alapján kiderítette: nem is egy, hanem két Trump–Putyin találkozó volt a G20-as csúcson. A másodikon csak Trump, Putyin és egy tolmács volt jelen, és egy órán keresztül tartott, a két és negyed órás hivatalos találkozó után.


„Politológusként még sose láttam olyat, hogy két komolyan vehető ország viszonya annyira ellentmondásos lesz, hogy a vezetők mindent megtesznek, hogy jónak mutassák a kapcsolatokat, miközben a színfalak mögött egész más a helyzet” – vélekedett Ian Bemmer, az Eurasia Group elnöke.

Donald Trump kormányzata ellen már így is három vizsgálat folyik az orosz kapcsolatok miatt, de ezeknek a célpontja nem személyesen az elnök, hanem a stábja. A demokraták most kifejezetten Trump ellen is indítanának egy új, negyedik vizsgálatot. 

„Putyin elnök úr és én sok mindenről tárgyaltunk, és biztos, hogy folytatjuk is ezeket a megbeszéléseket. A titkos vacsora meg egy hazugság. Álhír. A G20-vezetőket a családjukkal együtt a német kancellár hívta meg. Semmi titkos nem volt benne. A sajtó is tudta” – mondta a tanácskozásról Trump.

Az orosz–amerikai viszony július elején kezdett elmérgesedni, amikor az amerikai hatóságok lefoglaltak két, orosz diplomáciai fennhatóság alá tartozó épületet. A vád szerint az oroszok innen hajtották végre a tavalyi választási hackertámadások többségét. Korábban ugyan emiatt 35 orosz diplomatát is kitiltottak Amerikából. 

Az is a múlt héten derült ki, hogy az orosz főügyész ígért kompromittáló információkat Hillary Clintonról Donald Trump fiának, emiatt Donald Trump Juniort be is hívta a szenátus nemzetbiztonsági bizottsága meghallgatásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!