2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Trump a szavazás előtt meghátrált

2017. március 24., péntek 21:07, frissítve: szombat 14:53

Érvényben marad az Obama-féle egészségbiztosítási törvény. Az amerikai kormány visszavonta a helyette kidolgozott törvénytervezetet, mivel azt a republikánusok sem támogatták egyhangúan. Az Obamacare leváltása Donald Trump egyik fő kampányígérete volt.

Csalódottan érkezett az amerikai képviselőház republikánus elnöke sajtótájékoztatójára Washingtonban. Paul Ryan ugyanis kénytelen volt bejelenteni, hogy a kormány visszavonja az új egészségbiztosítási tervezetet. „Már korábban is mondtam, hogy az ellenzéki pártból kormánypárttá válás fokozódó fájdalommal jár. Nos, ma megtapasztaljuk ezt a fájdalmat. Nagyon közel voltunk a megállapodáshoz, de nem sikerült elérnünk. Nemrég beszéltem az elnökkel, és mondtam neki, hogy a legjobb, amit tehetünk, hogy visszavonjuk a törvényt, és ő egyetértett ezzel. Nem fogom szépíteni a dolgot: csalódás ez a nap számunkra” – nyilatkozta a képviselőház elnöke.

Donald Trump azért volt kénytelen visszatáncolni, mert a tervezetet a demokraták mellett 30-35 republikánus képviselő sem támogatta. Emiatt az annak ellenére sem ment volna át a törvényhozáson, hogy a képviselőházban és a szenátusban is republikánus többség van. Az ellenkező republikánus képviselők egy része túl szigorúnak találta az új törvényt, mások viszont túl enyhének. A törvény miatt csökkent volna a biztosítottak száma, főleg az alacsonyabb társadalmi rétegeknél.

Habár a tervezetet végeredményben a rebellis republikánusok kaszálták el, az amerikai elnök a demokratákat hibáztatta. „Nagyon közel voltunk, nagyon kevésen múlott, de a demokraták nem támogatták a törvényt. Egyetlen szavazatot sem kaptunk tőlük. Így nagyon nehéz bármit is csinálni. Másfél éve azt mondom, hogy a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy hagyjuk felrobbanni az Obamacare-t. Most épp ez történik, majdnem minden államnak komoly problémái vannak” – jelentett ki Trump.

A demokraták győzelemként élik meg, hogy a szegények egészségbiztosításhoz jutását segítő Obamacare érvényben marad. „Ez nagy nap az országunk számára. Ez győzelem az amerikai emberek, az idősebb embereink, a fogyatékkal élők, a gyerekeink, a veteránjaink számára. Nemcsak arról a 24 millió emberről van szó, akiknek most nem szűnik meg az egészségbiztosítása, hanem arról a 155 millió emberről is, akik a munkahelyeiken kapnak egészségügyi juttatásokat” – reagált Nancy Pelosi, a képviselőház demokratapárti frakciójának vezetője.

A BBC szerint a törvény visszavonása és az Obamacare érvényben maradása nagy csapás Donald Trump számára, hiszen az Obamacare eltörlése az egyik fő kampányígérete volt. A republikánusok szerint a Fehér Ház a közeljövőben az adóreformra összpontosít majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!