2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump: A mai naptól kezdve minden kérdésben Amerika az első

2017. január 20., péntek 18:51, frissítve: kedd 12:40

Protekcionizmusról és bezárkózásról beszélt Donald Trump a beiktatási beszédében. A 45. amerikai elnök szerint ezentúl minden kérdésben kizárólag azt tartják majd szem előtt, hogy mi az Egyesült Államok gazdasági érdeke. Trump azt mondta: ez bőrszíntől függetlenül minden amerikai érdeke. Szerinte a megválasztása azt jelenti, hogy az amerikai lakosság visszavette a hatalmat a washingtoni elittől.

Egy mormon énekkar éneke vezette fel Donald Trump elnöki esküjét, ezután az alkotmánybíróság elnöke olvasta elő az eskü szövegét.

„Legjobb tudásom szerint megőrzöm és megvédem az Egyesült Államok alkotmányát, Isten engem úgy segéljen!” – hangzott az eskü utolsó mondata.

Ezt követően Trump egy lényegében populista kampánybeszédet tartott. Megismételte, hogy fel akarja virágoztatni az amerikai gazdaságot, és azt mondta, hogy az ő elnökségével a nép került hatalomra.

„Ma nemcsak az egyik kormányzat vagy egyik párt adja át a hatalmat a másiknak, hanem Washingtontól vesszük el a hatalmat, és átadjuk nektek, a népnek” – fogalmazott az új elnök, aztán hozzátette: túl régóta vezeti ugyanaz a belterjes elit az amerikai politikát.

Trump a külföldi országoknak is keményen üzent. Közölte, hogy protekcionista politikát tervez, tehát kizárólag azt tartja majd szem előtt, hogy az Egyesült Államoknak mi jelent közvetlen gazdasági előnyöket. Ez teljes szembefordulás az eddigi globalizmussal.

„A mai naptól kezdve mindig minden kérdésben Amerika érdeke az első. Amerika az első. Minden döntésben, amelyet a kereskedelemmel, a bevándorlással, az adózással, a külpolitikával kapcsolatban hozunk, kizárólag azt tartjuk szem előtt, hogy mi a jó az amerikai munkásoknak, az amerikai családoknak” – jelentette ki.

Az új elnök azt mondta, a befelé fordulásra az amerikai gazdaság felvirágoztatásához van szükség, ez pedig Trump szerint bőrszíntől függetlenül minden amerikai érdeke.

Az új amerikai elnök a beiktatási ünnepségén egyébként azt is megígérte: elpusztítja a szélsőséges iszlamistákat.

Tekintse meg Donald Trump beiktatási beszédét:

Mit hoz a világnak Trump beiktatása? Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövettel beszélgettünk a Magyarország élőben stúdiójában, de kapcsoltunk Washingtonba is:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!