2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:30

Külföld

Trócsányi: Magyarországon a jog uralma érvényesül

56-os megemlékezést tartottak Brüsszelben élő magyarok. Az eseményen Magyarország igazságügyi minisztere a többi közt arról beszélt, hogy a forradalom segítette a későbbi rendszerváltásokat is. Trócsányi László beszédében kiállt a Brüsszelben sokat bírált magyar alaptörvény mellett is.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében Gál Kinga mondott köszönetet Belgiumnak, amiért az 1956-os forradalmat követően sok magyart befogadtak, akik aztán a társadalom értékes tagjaivá váltak. Trócsányi László igazságügyi miniszter a többi közt arról beszélt, hogy az 1989-es változások kötőanyaga volt az elbukott magyar forradalom, de Európa egysége még nem teljes. „Időnként látszik a törésvonal kicsi és nagy, régi és új tagállamok között. Nemcsak a gazdasági felzárkózás terén, materiális értelemben, hanem szellemi téren is. A nemrég még újnak nevezett tagállamok hosszú utat tettek meg. Paradox módon éppen nehezen leküzdött múltjuk miatt válhatnak kedvezőtlen percepciók, előítéletek tárgyává: rendszert váltottak, rendben van, de a megfigyelés még indokolt, mint járvány után. Más tapasztalatok birtokában van Közép- és Kelet-Európa, és mások birtokában Nyugat-Európa. Ez mindig magában hordja a kettős mérce kialakulásának veszélyét” – fogalmazott Trócsányi László.

A miniszter kijelentette, Magyarország jogállam, ahol a jog uralma érvényesül. Védelmébe vette a sok támadást kiváltó alaptörvényt is. „A támadások azért sem vezethettek eredményre, mert maga az uniós jog helyezi védelem alá a nemzeti alkotmányokat és valamennyi tagállam alkotmányos identitását. Az Európai Unióról szóló szerződés kimondja: az unió tiszteletben tartja a tagállamok szerződések előtti egyenlőségét, valamint nemzeti identitását, amelynek elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedése. Ennek az identitásnak az elemei a tagállamok szellemi intim szférájába tartoznak, s mint ilyenek, hozzáférhetetlenek. Ki merné felvetni az Egyesült Királyságnak, hogy szabaduljon meg a monarchiától, mert a királyság nem tartozik a legjobb gyakorlatok, a best practices közé? A jogharmonizáció hullámai tehát az alkotmányos identitás szikláin megtörnek” – tette hozzá Trócsányi László.


Trócsányi László hangsúlyozta, a Magyarországgal szembeni uniós kötelezettségszegési eljárásokat hazánk jogi kérdéseknek tekinti, amelyeket nem politikai, vagy diplomáciai, hanem jogi eszközökkel kell rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!