2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Továbbra is megy a függetlenségi harc

2017. szeptember 22., péntek 12:43, frissítve: péntek 13:31

A spanyol és a katalán kormány sem hajlandó meghátrálni a Katalónia függetlenségéről szóló népszavazás ügyében. Madrid mindenáron megakadályozná a referendumot, és már több katalán kormánytagot is őrizetbe vettek – a régió lakói ezért napok óta a bíróság előtt tüntetnek, többen még sátrat is vertek az épület mellett.

Ismét ezrek tüntettek Barcelonában a Katalónia függetlenségéről szóló október 1-jei népszavazás mellett. A helyszín ezúttal a katalán legfelső bíróság előtti tér volt, ugyanis a hivatal sorra idézi be a referendumot támogató régiós polgármestereket, a spanyol rendőrök pedig már katalán kormánytisztviselőket vesznek őrizetbe.

„Megvédjük a demokráciát, ez nem a függetlenségről szól, hanem az önvédelemről. Nem élhetünk ilyen helyen, a gyermekeink nem azt érdemlik, hogy egy korábbinál rosszabb helyen éljenek. Elfogadhatatlan az állami beavatkozás az intézményeinkben” – mondta egy katalán tüntető.

A legkitartóbbak éjszakára is maradtak, és a másnapi tüntetésre készülve tábort vertek a bíróság előtt.

„Itt töltöttük az éjszakát, mert az alapvető emberi jogainkat csorbítják, embereket vesznek őrizetbe. Addig maradunk és tüntetünk, amíg szükség van rá” – jelentette ki egy másik tüntető.

Mindenki a maga módján tiltakozik: miután a spanyol központi vezetés kompokat bérelt a barcelonai kikötőben a népszavazásra küldött extra rendőri egységeknek, a katalán dokkmunkások nem voltak hajlandók kiszolgálni a hajók személyzetét.

A spanyol kormány viszont nem enged az egyre erőteljesebb katalán nyomásnak, és minden lehetséges eszközzel küzd a népszavazás megtartása ellen.

A spanyol kormány teszi a kötelességét, és azt kell mondjam, hogy folytatni is fogjuk a végéig. Úgy vélem, arányosan lépünk fel azok után, amit az elmúlt néhány napban láttunk Katalóniában” – nyilatkozta a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy.

A katalán vezetés továbbra is kitart a referendum mellett:

„Az általunk kitűzött függetlenségi népszavazást megtartjuk október 1-jén, és vannak vészforgatókönyveink, hogy a voksolás rendben haladjon. A lakosság nagyobb részének elege van a spanyol kormány arroganciájából és visszaéléseiből. Már nemcsak a spanyol állammal fennálló kapcsolatról szavazunk, hanem arról is, hogy egy teljesen demokratikus rendszerben akarunk-e élni, ami tiszteli a szabadságjogokat” – mondta Carlas Puigdemont katalán elnök.

A madridi vezetés az 1978-as spanyol alkotmányra hivatkozva tiltaná meg a népszavazás megrendezését –eszerint Spanyolország oszthatatlan egységet képez. Ezt korábban a spanyol alkotmánybíróság is megerősítette.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!