2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tovább vadásznak a merénylet felelőseire

2017. május 26., péntek 15:47, frissítve: péntek 16:02

Manchesterben már nyolc embert tartanak őrizetben, akiknek közük lehet a hétfői, 22 halálos áldozatot követelő merénylethez. Közben az ellenzéki munkáspárt vezetője kijelentette: az újabb robbantás is jelzi, kudarcot vallott a terror elleni háború.

Egymást érik a razziák Manchester közelében. A brit hatóságok a hétfői merénylet felelőseire vadásznak. Egy pizzéria bérlőinek is közük lehet a támadáshoz. A nyomozók az üzlethelyiség tulajdonosánál is érdeklődtek.

„Reggel 8-kor felhívott a rendőrség, és azt kérdezték, hogy ismerem-e a Lorenzo Pizza üzemeltetőit. Mondtam: igen, miért? Azt mondták, szerintünk a manchesteri robbantáshoz van kapcsolata. Ettől felébredtem, és minden részletet elmondtam. Majd lejöttem, és láttam a pusztítás nyomait. Soha nem gondoltam volna ezekről a kedves srácokról, hogy ilyenhez lenne közük. Családjuk, gyerekeik vannak” – nyilatkozta Asit Chowdhury tulajdonos.

A merénylet helyszíne, a manchesteri sportcsarnok továbbra is zárva van, a 22 áldozat emlékére még mindig gyertyát gyújtanak a helyiek.

Csütörtök este helyreállt a titkosszolgálati információcsere a két szövetséges angolszász hatalom, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között. Washington megígérte Londonnak, hogy elejét veszi a további szivárogtatásoknak, sőt Donald Trump felelősségre vonást ígért a brit kormányfőnek. Az amerikai sajtóban a héten egymás után jelentek meg bizalmas információk a brit nyomozásról.

Theresa May a világ hét legfejlettebb országának csúcstalálkozóján összefogást kért a terrorizmus elleni harchoz. A G7-csúcsot az ókori romjairól ismert szicíliai kisvárosban, Taorminában rendezik. „Ezek az esetek is jelzik, mennyire fontos, hogy együttműködjünk a terrorizmust legyőzése érdekében. Nagyon várom a lehetőséget, hogy közvetlenül önnel és természetesen szélesebb körben megvitassam, hogyan tudnánk együttműködni a terrorizmus visszaszorítása érdekében” – mondta Theresa May az új francia elnöknek.

A 22 éves, líbiai származású terrorista az egyik ismerőse szerint bosszúból gyilkolhatott, közeli barátját brit fiatalok késelték halálra egy éve. A merénylő a titkosszolgálatok szerint Szíriában járt a közelmúltban, ahol az Iszlám Állam radikalizálhatta.

Nagy-Britanniában marad a legmagasabb szintű terrorkészültség, a hatóságok újabb véres akcióktól tartanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!