2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Tovább szigorodhatnak a bevándorlási szabályok

2016. június 22., szerda 22:00

Tovább szigorodhatnak a bevándorlási szabályok az Egyesült Királyságban, ha a kilépéspártiak győznek a népszavazáson. A szigetországnak az unión belül biztosítania kell a munkaerő szabad áramlását, de ha nem lesz tag, ez a kötelessége megszűnik.

A bevándorlás volt az egyik kulcskérdés az uniós tagságról szóló brit népszavazás kampányában. A kilépéspártiak pontrendszer bevezetését javasolták, és csak a képzett külföldieket engednék be, ha az Egyesült Királyság nem lenne többé az EU tagja. A Hír TV-nek nyilatkozó londoni magyar szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a kilépés hogyan érintené a Nagy-Britanniában élő magyarokat.

„Erre a kérdésre senki nem nagyon tud válaszolni, ha igazándiból belegondolna bárki is, akkor mindenkinek rá kellett jönnie, hogy ez egy hosszú folyamat lenne utána is, nyilván egy politikai gazdasági meg mindenféle újratárgyalása lenne a dolgoknak. Látjuk, hogy ha megnézzük Norvégiát vagy Svájcot akik nincsenek benne az Európai Unióban, de benne vannak az Európai Közösségben. És a mi szintünkön, a mindennapi emberek életének a szintjén nekik is megvannak ugyanúgy a lehetőségeik, mint bármely európai uniós állampolgárnak” – mondta a Londonban élő Teszáry Tamás.

Brexit esetén a szigetország nem lenne köteles betartani a munkaerő szabad áramlásának uniós alapelvét. De külföldi munkaerőre továbbra is szüksége lesz a brit gazdaságnak.

„Szerintem már az angoloknak, a briteknek is érdeke lenne, hogy nyilvánvalóan bizonyos munkaerőcsapat, akik európai uniósok, azok ne essenek ki csak úgy hipp-hopp, egyik napról a másikra a munkaerőpiacról, mert az azért nagyban meghatározza a gazdaságot, hogy mennyi európai uniós állampolgár dolgozik itt” – vélekedett Teszáry Tamás.

Becslések szerint több százezer magyar él és dolgozik az Egyesült Királyságban, és évente mintegy 900 milliárd forintot utalnak haza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!